Regelmatig de employee experience peilen: zo doe je dat

Goed zicht en grip krijgen op de employee experience betekent vooral: regelmatig de beleving van medewerkers peilen. Hoe pak je dat aan?

Regelmatig de employee experience peilen: zo doe je dat

Vroeger waren een jaarlijks of tweejaarlijks medewerkersonderzoek en het functioneringsgesprek dé manier om de stemming te peilen. Dat is een te beperkte methode om goed zicht te krijgen op de employee experience.  De lange, oude vragenlijsten zorgden ook regelmatig voor weerstand en minder goede feedback. Vooral medewerkers met hele positieve of negatieve feedback reageerden, terwijl de veel grotere middengroep zeker zo interessant is!

Vaker en betere feedback

Heel anders wordt het als je steeds enkele relevante vragen stelt op het juiste moment. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de onboarding, een training of een functioneringsgesprek. Medewerkers vinden het best prettig als er om feedback wordt gevraagd. Zolang het maar op de juiste manier gebeurt en het niet te lang duurt. En als ze weten dat er ook echt iets mee gebeurt. Zo krijg je vaker, meer en betere feedback. Daarmee kun je doelgericht werken aan de employee experience..

Lees ook: ‘Sollicitanten krijgen een vipbehandeling’

Laagdrempelige metingen

Moderne meetplatformen faciliteren deze werkwijze met een omnichannel-benadering. Voorbeelden van laagdrempelige en effectieve metingen zijn een pulse meting (korte survey) per sms, e-mail of WhatsApp. Of bijvoorbeeld met een keuzescherm met een blije of minder blije smiley in de hal van een organisatie. Alle meetresultaten worden centraal en realtime gebundeld op één online dashboard. Daarmee kun je ook direct verbeteracties starten.

Stel wel de juiste vragen

Het formuleren en combineren van de juiste vragen voor compacte metingen is een vak apart. Bij een modern meetplatform zoals GrowPromoter krijgen organisaties hier alle benodigde hulp bij.

Het is wel belangrijk om een platform te kiezen waarmee je flexibel blijft om verschillende meetmethodes te benutten. De ene keer is misschien dé e-NPS vraag (employee Net Promoter Score) belangrijk: hoe waarschijnlijk is het dat jij je werkgever aanraadt bij anderen op een schaal van 0 tot 10?. Maar daarna misschien een open vraag. Of een vraag voor de CES, die aangeeft in hoeverre iemand zich voor zijn gevoel moet inspannen om een actie te voltooien. Voor medewerkers is het prettig als het gemakkelijk is om loonstrookjes op te vragen of vakantiedagen te plannen. Om dit te meten, kan je de CES-metric toepassen.

Ook MTO met online platform

Maar een modern meetplatform als GrowPromoter biedt niet alleen allerlei manieren om korte, moderne metingen voor specifieke thema’s uit te voeren. Ook het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) dat in veel bedrijven nog uitgevoerd wordt, behoort tot de mogelijkheden. Zo profiteer je wel direct van de technische voordelen van een modern platform en ben je al klaar om in de toekomst ook korte metingen uit te voeren.

Meer weten? Download de whitepaper 'De Complete Gids voor Employee Experience'.

Dit artikel is gesponsord door Growpromoter.

Lees meer over

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.