'Tussen aanklooien en een blauwdruk zit veel ruimte'

Organisaties willen wendbaar zijn, maar wat is dat? En hoe houd je dan nog controle? Professor Ron Meyer is gespecialiseerd in het onderwerp. "Je bouwt de weg terwijl je erop loopt."

'Tussen aanklooien en een blauwdruk zit veel ruimte'

“De toekomst kun je niet ontwerpen, maar je kunt hem zich wel laten ontvouwen”, zegt Meyer, een van de docenten tijdens de tweedaagse Masterclass Organisatieontwikkeling’. Volgens Meyer zijn er veel misverstanden over agile werken. “De woorden die bij veel mensen opkomen zijn: aanklooien en zelfsturen. Zelfsturend aanklooien dus. Dat is natuurlijk te kort door de bocht. Het klopt dat je als wendbare organisatie geen blauwdruk voor de komende vijf jaar kunt maken, maar tussen aanklooien en een blauwdruk maken zit nog heel wat ruimte.”

Les krijgen van Ron Meyer 

Tijdens de tweedaagse Masterclass Organisatieontwikkeling geeft Ron Meyer een masterclass waarin 'in control' blijven centraal staat. De collegereeks wordt gegeven aan de Nyenrode Business Universiteit en u ontvangt na afloop een certificaat. 

Niet aan lot overlaten

“Een zelfsturende organisatie klinkt leuk”, zegt Meyer. “Maar dat komt al snel neer op ‘monkeys running the zoo’.” Helemaal niet de bedoeling. “De leider van een organisatie moet de mensen niet aan hun lot overlaten.”

Rijden in de mist

Maar hoe gaat dat dan als een organisatie besluit superwendbaar te willen zijn, om zo de concurrentie voor te blijven? Meyer heeft er een mooie metafoor voor bedacht: “Je kunt het vergelijken met rijden in de mist. Je moet het stuur goed vasthouden, maar met voortschrijdend inzicht steeds een beetje bijsturen. Alleen moet je wel hard rijden, want anders haalt de concurrent je in.”  Dat betekent volgens Meyer: “Héél goed het stuur vasthouden. Want de essentie van agile is dat je wel een vermoeden van de richting hebt, maar steeds moet bijsturen.”

Wie Ron Meyer?

Prof. dr. Ron Meyer is directeur van de Center for Strategy & Leadership, een internationaal advies- en opleidingsorganisatie en hoogleraar Strategisch Leiderschap bij Tias School for Business & Society, Universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek doet op het gebied van strategie en leiderschap, en doceert in diverse masters programma’s. Meyer heeft politicologie en economie gestudeerd aan de University of Alberta in zijn vaderland, Canada, en heeft hij zijn MBA en PhD voltooid aan de Erasmus Universiteit.

Ontkenningsfase

Tijdens de cursussen die hij wereldwijd geeft komt hij twee soorten mensen tegen. “Mensen die niet weten dat ze het niet weten en mensen die wel weten dat ze het niet weten.” De eerste groep leeft volgens hem nog in de illusie alles te kunnen controleren. “Die maken een vijfjarenplan, omdat iedereen binnen het bedrijf dan weet waar hij aan toe is. Maar dat is natuurlijk schijn.” De meeste mensen zitten in deze ontkenningsfase, zegt Meyer. En dat loopt nog weleens verkeerd af.  Faillissementen, zoals onlangs nog van Thomas Cook, zijn volgens Meyer het gevolg van een gebrek aan lenigheid.  “Hoe sneller je omgeving verandert, hoe wendbaarder je moet zijn.”

Paradox van wendbare organisaties

Organisaties willen wendbaar zijn, maar tegelijkertijd komt er heel veel regelgeving op ze af. “Een paradox”, noemt Meyer dat. “De toezichthouders verlangen juist blauwdrukken. Zij zetten een rem op de wendbaarheid waar je als organisatie mee om moet leren gaan.”

Tijdens de tweedaagse Masterclass Organisatieontwikkeling geeft Ron Meyer een masterclass over ‘in control blijven’. De colleges worden gegeven aan de Nyenrode Business Universiteit en na afloop ontvangt u een certificaat.

Lees meer over

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.