‘Tussen aanklooien en een blauwdruk zit veel ruimte’

Organisaties willen wendbaar zijn, maar wat is dat? En hoe houd je dan nog controle? Professor Ron Meyer is gespecialiseerd in het onderwerp. “Je bouwt de weg terwijl je erop loopt.”

“De toekomst kun je niet ontwerpen, maar je kunt hem zich wel laten ontvouwen”, zegt Meyer, een van de docenten tijdens de tweedaagse Masterclass Organisatieontwikkeling’. Volgens Meyer zijn er veel misverstanden over agile werken. “De woorden die bij veel mensen opkomen zijn: aanklooien en zelfsturen. Zelfsturend aanklooien dus. Dat is natuurlijk te kort door de bocht. Het klopt dat je als wendbare organisatie geen blauwdruk voor de komende vijf jaar kunt maken, maar tussen aanklooien en een blauwdruk maken zit nog heel wat ruimte.”

Les krijgen van Ron Meyer

Tijdens de tweedaagse Masterclass Organisatieontwikkeling geeft Ron Meyer een masterclass waarin ‘in control’ blijven centraal staat. De collegereeks wordt gegeven aan de Nyenrode Business Universiteit en u ontvangt na afloop een certificaat.

Niet aan lot overlaten

“Een zelfsturende organisatie klinkt leuk”, zegt Meyer. “Maar dat komt al snel neer op ‘monkeys running the zoo’.” Helemaal niet de bedoeling. “De leider van een organisatie moet de mensen niet aan hun lot overlaten.”

Rijden in de mist

Maar hoe gaat dat dan als een organisatie besluit superwendbaar te willen zijn, om zo de concurrentie voor te blijven? Meyer heeft er een mooie metafoor voor bedacht: “Je kunt het vergelijken met rijden in de mist. Je moet het stuur goed vasthouden, maar met voortschrijdend inzicht steeds een beetje bijsturen. Alleen moet je wel hard rijden, want anders haalt de concurrent je in.”  Dat betekent volgens Meyer: “Héél goed het stuur vasthouden. Want de essentie van agile is dat je wel een vermoeden van de richting hebt, maar steeds moet bijsturen.”

Wie Ron Meyer?

Prof. dr. Ron Meyer is directeur van de Center for Strategy & Leadership, een internationaal advies- en opleidingsorganisatie en hoogleraar Strategisch Leiderschap bij Tias School for Business & Society, Universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek doet op het gebied van strategie en leiderschap, en doceert in diverse masters programma’s. Meyer heeft politicologie en economie gestudeerd aan de University of Alberta in zijn vaderland, Canada, en heeft hij zijn MBA en PhD voltooid aan de Erasmus Universiteit.

Ontkenningsfase

Tijdens de cursussen die hij wereldwijd geeft komt hij twee soorten mensen tegen. “Mensen die niet weten dat ze het niet weten en mensen die wel weten dat ze het niet weten.” De eerste groep leeft volgens hem nog in de illusie alles te kunnen controleren. “Die maken een vijfjarenplan, omdat iedereen binnen het bedrijf dan weet waar hij aan toe is. Maar dat is natuurlijk schijn.” De meeste mensen zitten in deze ontkenningsfase, zegt Meyer. En dat loopt nog weleens verkeerd af.  Faillissementen, zoals onlangs nog van Thomas Cook, zijn volgens Meyer het gevolg van een gebrek aan lenigheid.  “Hoe sneller je omgeving verandert, hoe wendbaarder je moet zijn.”

Paradox van wendbare organisaties

Organisaties willen wendbaar zijn, maar tegelijkertijd komt er heel veel regelgeving op ze af. “Een paradox”, noemt Meyer dat. “De toezichthouders verlangen juist blauwdrukken. Zij zetten een rem op de wendbaarheid waar je als organisatie mee om moet leren gaan.”

Tijdens de tweedaagse Masterclass Organisatieontwikkeling geeft Ron Meyer een masterclass over ‘in control blijven’. De colleges worden gegeven aan de Nyenrode Business Universiteit en na afloop ontvangt u een certificaat.