Arbeidsdeskundige: 'We houden mensen aan het werk en bieden perspectief'

Werk is belangrijk voor het welzijn van mensen. Zeker nu we steeds langer door moeten werken, is het essentieel dat we gezond blijven en langdurig inzetbaar zijn. Dat is de kern van waar een arbeidsdeskundige zich mee bezig houdt. Een breed en veelzijdig vak: "Ons potentiële werkgebied is iedere denkbare organisatie met personeel." In het kader van de Week van de Werkstress vertelt Marga Bouts senior arbeidsdeskundige bij Margolin meer over het vak.

Arbeidsdeskundige: 'We houden mensen aan het werk en bieden perspectief'

De functie van Arbeidsdeskundige is uniek in de wereld en hangt samen met de Nederlandse arbeidsongeschiktheidswetgeving. Iedere werkgever met verzuimende werknemers is verplicht na te gaan of en in hoeverre een werknemer nog inzetbaar is in zijn eigen werk of wat er nodig is om de functie passend te maken. Doel is steeds: iemand op een gezonde manier duurzaam inzetbaar houden.

Geen dag van een arbeidsdeskundige is hetzelfde

Voor Bouts, senior arbeidsdeskundige bij Margolin, is geen dag hetzelfde. “De ene dag sta je met je voeten in de olie van een garagebedrijf, de andere dag zit je in de directiekamer van een multinational. Je werkt bij veel verschillende klanten en op veel verschillende niveaus. Iedere situatie en ieder gesprek is daardoor weer anders.”

Wij komen vaak pas in beeld als werknemers al langdurig zijn uitgevallen en hun eigen werk niet meer kunnen uitvoeren”

Veel mensen weten niet precies wat iemand die arbeidsdeskundige is doet. Dat komt volgens Bouts omdat verzuim en preventie nog lang niet altijd core business zijn van bedrijven. “Dat zou wel moeten, want mensen zijn het kapitaal van bedrijven. Wij komen vaak pas in beeld als werknemers al langdurig zijn uitgevallen en hun eigen werk niet meer kunnen uitvoeren. Dat wil iedereen toch voorkomen.”

De belangrijkste aspecten van het vak

Een arbeidsdeskundige onderzoekt wat iemand kan ondanks zijn beperkingen. "Een werkplekanalyse en gesprekken met de werknemer en leidinggevende zijn de basis voor een arbeidsdeskundig advies. Wat is er nodig om iemand te re-integreren. Als volledig herstel in eigen werk niet mogelijk is, welke aanpassingen zijn dan mogelijk?”

Advisering en coaching zijn dan ook belangrijke aspecten van het vak, zegt Bouts. "Trainingen en een-op-een-gesprekken of driegesprekken, het zijn allemaal onderdelen in de afweging belasting en belastbaarheid, met als doel om de balans te herstellen. “Met aandacht voor bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid en voor de kern van de achterliggende problemen voor iemands belasting of verzuim.”

Voorkomen en genezen

Voor organisaties valt nog veel te winnen als leidinggevenden een arbeidsdeskundige inschakelen als ze merken dat iemand vastloopt. “Maar je kunt op een hoger niveau ook risicovolle functies kritisch analyseren en kijken wat je kunt doen om uitval in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Met hulpmiddelen of een andere taakverdeling bijvoorbeeld.”

Het advies zit de ene keer bijvoorbeeld in loopbaanbegeleiding en de andere keer in een therapie”

Margolin is onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk. “Omdat we een groot netwerk hebben kan ik vanuit een breed expertiseveld oplossingen aanbieden. Ziek zijn is vaak een klein onderdeel van een groter probleem. Het advies zit de ene keer bijvoorbeeld in loopbaanbegeleiding en de andere keer in een therapie. Zo kun je mensen ook op andere manieren verder helpen.”

Brede blik op het geheel

Om leidinggevenden meer inzicht te geven in het welzijn van werknemers verzorgen collega’s van Bouts verzuimtrainingen. “Die leren ze dan naar de mens en de situatie als geheel te kijken. Je krijgt dan een beter inzicht van wat er echt speelt bij iemand. Zo kun je met elkaar slagen maken en uitval voorkomen.”

Je voert veel gesprekken, zoekt naar oplossingen, maar neemt ook moeilijke beslissingen over iemands geschiktheid voor een functie”

Het vak van arbeidsdeskundige is net zo veelzijdig als het werkveld. Bouts: “Er zit een analytische, een sociale en ook een zakelijke kant aan. Je voert veel gesprekken, zoekt naar oplossingen, maar neemt ook moeilijke beslissingen over iemands geschiktheid voor een functie. Dit kan een grote impact hebben op het leven van iemand.”

Margolin leidt in samenwerking met Saxion hogeschool eigen arbeidsdeskundigen op. Een unieke samenwerking met een arbeidsdeskundig adviesbureau. Deelnemers maken er snel zowel kennis met de theorie als met de actuele praktijk, bij verschillende klanten en met een supervisor. “Waar je bij het UWV vooral de uitvoering van de wet toetst, werk je bij Margolin vooral in het veld.”

Waardevolle toekomst

Voor Bouts blijft het allermooiste van het vak om mensen een toekomst te bieden. “Je gaat aan de slag om ze weer aan het werk te helpen. Je laat zien dat ze ondanks alles mogelijkheden hebben en biedt ze lichtpuntjes. Geweldig als het lukt om mensen daarin mee te nemen.”

Het belang van haar beroep ziet Bouts in de toekomst groeien, met thema’s als inclusiviteit, robotisering en arbeidsmarktkrapte door de vergrijzing. “En ook Covid. Hoe beïnvloeden die ontwikkelingen het welzijn en de inzetbaarheid van mensen? Voor zinvolle oplossingen voor zowel werkgevers als werknemers, zal de arbeidsdeskundige heel waardevol blijven.”

Dit artikel is gesponsord door Margolin.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.