1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo stimuleer je bewegen in de baas z'n tijd

Werkgevers hebben een grote rol in het vitaal houden van hun medewerkers en ook een groot belang. Volgens onderzoek lukt het gezonde werknemers 83% van hun werktijd productief in te vullen ten opzichte van 65% van de tijd voor ongezonde werknemers. Daarnaast zijn medewerkers die regelmatig bewegen, minder vaak ziek. Stimuleer dus om te bewegen, ook tijdens werktijd.

Zo stimuleer je bewegen in de baas z'n tijd

Veel werkgevers hebben mooie initiatieven op de plank liggen om hun medewerkers vitaler te maken. Helaas wordt er vaak geen gebruik van gemaakt. De sleutel tot succes? Maak het niet te ingewikkeld: start bijvoorbeeld met meer bewegen. Bewegen is een van de makkelijkste manieren om aan vitaliteit te werken. Het kan nagenoeg door iedereen en bijna overal worden gedaan en hoeft geen geld te kosten.

Integreer bewegen in de dagelijkse bezigheden

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld bijna 9 uur zittend door en bewegen nog lang niet voldoende. Met alle nadelige gezondheidseffecten tot gevolg.

Toch is het heel makkelijk om dagelijks meer te bewegen en hiervan de voordelen te plukken. Pak als werkgever een belangrijke rol door bewegen tijdens werktijd te stimuleren. Dit kan al door medewerkers uit te dagen vaker de trap te pakken, door tijdens de lunch samen te wandelen of door af en toe een fiets naar je werk dag te organiseren.

Pak als werkgever een belangrijke rol door bewegen tijdens werktijd te stimuleren”

Richt de werkomgeving in zodat deze uitnodigt tot bewegen. Het promoten van staand werken (met behulp van een zit-stabureau bijvoorbeeld) kan helpen om kantoormedewerkers meer te laten bewegen en minder te laten zitten.

Stimuleer sporten (onder werktijd)

Om gezonder door het leven te gaan en ook voor de lange termijn te werken aan een vitaal leven, is minder zitten niet voldoende. De gezondheidsraad adviseert daarnaast ook twee keer per week te sporten.

Geef medewerkers ook de ruimte om zelf hun werktijden in te delen. Zo kunnen ze overdag een wandeling maken of sportlesje volgen”

En als werkgever kan je sporten heel goed faciliteren. Bijvoorbeeld door bedrijfsfitness aan te bieden, korting te geven op een sportschoolabonnement of het organiseren van een sportuurtje tijdens werktijd. Geef medewerkers ook de ruimte om zelf hun werktijden in te delen. Zo kunnen ze overdag een wandeling maken of sportlesje volgen.

Verbind medewerkers onderling

Bewegen leuk maken en volhouden werkt nog beter als je het samen doet. Samen aan een beweegdoel werken stimuleert om nog even een stapje extra te doen. Het verbindt en het zorgt voor een gezonde competitie.

SamenGezond Pro brengt medewerkers letterlijk in beweging. De app motiveert op een laagdrempelige manier tot meer bewegen en een gezondere leefstijl, zodat het ook leuk blijft en vol te houden is. Collega’s kunnen in de app, naast het behalen van persoonlijke Weekdoelen, ook uitdagingen met elkaar aangaan.

Daarnaast kan je je als werkgever via de app ook het eigen vitaliteitsaanbod continu onder de aandacht brengen waarmee je medewerkers nog meer inspireert en stimuleert. En dat werkt!

Dit artikel is gesponsord door SamenGezond Pro.

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je als HR?

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je...

Als je medewerker geen goede reden kan geven voor diens afwezigheid, kun je overgaan tot loonopschorting. Meer vragen en antwoorden vind je in de faq over de bedrijfsarts.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de...

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Terugkeer na ernstige ziekte: zo steun jij je medewerkers

Experts geven praktische HR-tips voor het langdurig ondersteunen van medewerkers na hun re-integratie.

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet bij bedrijfsarts

Voorbeeldbrief: werknemer verschijnt niet bij bedrijfsarts

Gebruik deze modelbrief 'Werknemer verschijnt niet bij de bedrijfsarts' om je medewerker te wijzen op de verplichting om naar de bedrijfsarts te gaan.

Van verzuimpreventie tot loonopschorting: dit moet je als HR weten over verzuim

Van verzuimpreventie tot loonopschorting: dit moet je als HR weten...

Voor veel HR-professionals is verzuim een hoofdpijndossier. PW. helpt je op weg met één overzicht van alles wat jij als HR-professional moet weten.

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.