Zo stimuleer je bewegen in de baas z'n tijd

Werkgevers hebben een grote rol in het vitaal houden van hun medewerkers en ook een groot belang. Volgens onderzoek lukt het gezonde werknemers 83% van hun werktijd productief in te vullen ten opzichte van 65% van de tijd voor ongezonde werknemers. Daarnaast zijn medewerkers die regelmatig bewegen, minder vaak ziek. Stimuleer dus om te bewegen, ook tijdens werktijd.

Zo stimuleer je bewegen in de baas z'n tijd

Veel werkgevers hebben mooie initiatieven op de plank liggen om hun medewerkers vitaler te maken. Helaas wordt er vaak geen gebruik van gemaakt. De sleutel tot succes? Maak het niet te ingewikkeld: start bijvoorbeeld met meer bewegen. Bewegen is een van de makkelijkste manieren om aan vitaliteit te werken. Het kan nagenoeg door iedereen en bijna overal worden gedaan en hoeft geen geld te kosten.

Integreer bewegen in de dagelijkse bezigheden

Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld bijna 9 uur zittend door en bewegen nog lang niet voldoende. Met alle nadelige gezondheidseffecten tot gevolg.

Toch is het heel makkelijk om dagelijks meer te bewegen en hiervan de voordelen te plukken. Pak als werkgever een belangrijke rol door bewegen tijdens werktijd te stimuleren. Dit kan al door medewerkers uit te dagen vaker de trap te pakken, door tijdens de lunch samen te wandelen of door af en toe een fiets naar je werk dag te organiseren.

Pak als werkgever een belangrijke rol door bewegen tijdens werktijd te stimuleren”

Richt de werkomgeving in zodat deze uitnodigt tot bewegen. Het promoten van staand werken (met behulp van een zit-stabureau bijvoorbeeld) kan helpen om kantoormedewerkers meer te laten bewegen en minder te laten zitten.

Stimuleer sporten (onder werktijd)

Om gezonder door het leven te gaan en ook voor de lange termijn te werken aan een vitaal leven, is minder zitten niet voldoende. De gezondheidsraad adviseert daarnaast ook twee keer per week te sporten.

Geef medewerkers ook de ruimte om zelf hun werktijden in te delen. Zo kunnen ze overdag een wandeling maken of sportlesje volgen”

En als werkgever kan je sporten heel goed faciliteren. Bijvoorbeeld door bedrijfsfitness aan te bieden, korting te geven op een sportschoolabonnement of het organiseren van een sportuurtje tijdens werktijd. Geef medewerkers ook de ruimte om zelf hun werktijden in te delen. Zo kunnen ze overdag een wandeling maken of sportlesje volgen.

Verbind medewerkers onderling

Bewegen leuk maken en volhouden werkt nog beter als je het samen doet. Samen aan een beweegdoel werken stimuleert om nog even een stapje extra te doen. Het verbindt en het zorgt voor een gezonde competitie.

SamenGezond Pro brengt medewerkers letterlijk in beweging. De app motiveert op een laagdrempelige manier tot meer bewegen en een gezondere leefstijl, zodat het ook leuk blijft en vol te houden is. Collega’s kunnen in de app, naast het behalen van persoonlijke Weekdoelen, ook uitdagingen met elkaar aangaan.

Daarnaast kan je je als werkgever via de app ook het eigen vitaliteitsaanbod continu onder de aandacht brengen waarmee je medewerkers nog meer inspireert en stimuleert. En dat werkt!

Dit artikel is gesponsord door SamenGezond Pro.

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?