Ken- en stuurgetallen voor personeelsmanagement

Personeelsmanagement is als vak voortdurend in beweging. Neem bijvoorbeeld de opkomst van People Analytics en de data-gedreven sturing van organisaties. Die beweging wordt gevoed door de exponentieel toegenomen technologische mogelijkheden en biedt kansen voor nieuwe business-uitdagingen, innovatieve organisatorische constellaties en andere wijzen van werken. Goed gebruik van data leidt tot een betere diagnose van personele vraagstukken, een betere inrichting en beheersing van cruciale organisatieprocessen en een betere besturing van de organisatie.

Ken- en stuurgetallen voor personeelsmanagement

Maar soms leidt de data-gedreven aanpak ook tot onzekerheid over de rol en de impact van het vak. HR-professionals hebben soms moeite met het opzetten van een bedrijfskundige bril. Zij voelen zich niet altijd vertrouwd met hard cijfermateriaal. Hun takenpakket is breed en omvangrijk en de keuze voor het vak wordt meestal niet ingegeven door sturingsambities. De ware HR-professional weet echter dat goede managementinformatie noodzaak is, essentieel als je het vak serieus neemt.

Dit boek maakt deze kant van het vakgebied toegankelijk. Op heldere wijze en met veel voorbeelden beschrijft Ber Damen hoe de personeelsmanager informatie kan verzamelen en analyseren. Met behulp van ken- en stuurgetallen kan hij ontwikkelingen en knelpunten in de organisatie in kaart brengen en binnen de context van de organisatie beschouwen en duiden. Daardoor krijgen abstracte cijfermatige data betekenis. Zij transformeren in feitelijke informatie. Op basis daarvan kan de organisatie adequaat worden bestuurd. Ken- en Stuurgetallen voor Personeelsmanagement biedt een uitstekend hulpmiddel voor iedere HR-professional, zowel in de praktijk als in de opleiding.

Bestel hier

Lees meer over

Ber Damen

Ber Damen

HR-adviseur & lector HRM

Ber Damen is partner bij Van de Bunt Adviseurs en lector HRM bij Avans+

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.