Assessments als de perfecte tool voor persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je het hebt over assessments, denk je wellicht meteen aan testen voor het werven van nieuw talent. Maar wat als assessments ook inzicht kunnen geven in de capaciteiten en drijfveren van je huidige medewerkers, teams en organisatie?

Assessments als de perfecte tool voor persoonlijke ontwikkeling

Assessments worden vaak ingezet voor recruitment, wat erg nuttig is om de vaardigheden en praktische kennis van kandidaten in kaart te brengen. Maar het houdt niet op bij de werving van nieuw personeel, ook voor de persoonlijke ontwikkeling van je huidige werknemers kunnen deze zelftesten van grote toegevoegde waarde zijn. De nieuwe GoodHabitz assessments veranderen jouw kijk op assessments nu voor eens en voor altijd. Waarom?

Zelfinzicht als basis voor ontwikkeling

Wat is jouw communicatiestijl? Welke rol neem je aan in een team? Of hoe werk je het liefst samen? Veel assessments zijn persoonlijkheidstesten en vertellen meer over iemands identiteit. Niet gek: inzicht in de persoonlijkheid van je medewerkers maakt natuurlijk een belangrijk deel uit van hun ontwikkeling. Maar het vertelt je nog vrij weinig over hun drijfveren, krachten en capaciteiten. Terwijl juist deze aspecten essentieel zijn om hen optimaal te kunnen ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Door assessments op een andere manier in te zetten, en vooral op een andere manier te interpreteren, vormen deze (online) zelftesten de sleutel naar effectieve persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers. In de volgende alinea’s laten we je zien hoe assessments op 3 verschillende niveaus kunt inzetten om jouw organisatie zo effectief mogelijk te ontwikkelen.

Maak persoonlijke ontwikkeling écht persoonlijk

Laten we aftrappen met het meest voor de hand liggende niveau: dat van individuele medewerkers. Persoonlijke ontwikkeling is tenslotte het meest effectief wanneer dit afgestemd is op het individu. Door je medewerkers regelmatig een assessment in te laten vullen, krijg je allereerst meer inzicht in hun persoonlijkheid, krachten en valkuilen. De verkregen inzichten uit deze testen kun je vervolgens eenvoudig doorvertalen naar een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Zo hebben assessments niet alleen een functie als indicator van groeikansen, maar laten deze zelftesten ook zien welke groei medewerkers hebben doorgemaakt”

Maar assessments stellen je ook in staat om in te zoomen op de groei van jouw medewerkers. Stel dat op basis van een assessment blijkt dat er bij een van jouw medewerkers ruimte is voor verdere ontwikkeling op het gebied van assertiviteit. Een logische volgende stap is dan om een training aan te bieden waarmee deze werknemer meteen aan de slag kan gaan om deze vaardigheid te verbeteren.

Nadat deze nieuwe kennis in de praktijk is gebracht, kun je deze medewerker vragen om dezelfde assessment nog een keer in te vullen om op die manier de persoonlijke groei nader onder de loep te nemen. Zo hebben assessments niet alleen een functie als indicator van groeikansen, maar laten deze zelftesten ook zien welke groei medewerkers hebben doorgemaakt.

Een andere kijk op teams

Niet alleen voor het individu, maar ook op teamniveau kunnen assessments van grote meerwaarde zijn. Inzicht in de verschillende persoonlijkheden, manieren van samenwerken en communicatiestijlen van jouw teamleden biedt vele mogelijkheden. Zo kun je (project)teams op een andere manier gaan vormgeven. Nu stel je jouw teams wellicht samen op basis van hun kennis, vaardigheden en werkervaring. Maar wat als je in plaats daarvan een team samenstelt op basis van de kennis en vaardigheden van verschillende werknemers zodat deze complementair aan elkaar zijn?

Hierdoor versterken de diverse persoonlijkheden elkaar én werken ze tegelijk aan hun persoonlijke ontwikkeling”

Zo kan het interessant zijn om een creatieve denker te matchen met een analytische collega, of een geboren leider met een echte teamplayer. Hierdoor versterken de diverse persoonlijkheden elkaar én werken ze tegelijk aan hun persoonlijke ontwikkeling door van en met elkaar te leren. Kortom: een win-winsituatie!

Verlaag de drempel naar persoonlijke groei

Last but not least, ook op organisatieniveau kan de inzet van assessments een verschil maken wat betreft groei en ontwikkeling van medewerkers. Hoewel de meeste medewerkers aangeven graag aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling, blijkt in de praktijk die eerste stap vaak toch een uitdaging te zijn. Door assessments een vast onderdeel te maken van de bestaande HR-cyclus en de resultaten te bespreken tijdens de (half)jaarlijkse gesprekken geef je medewerkers niet alleen een duidelijk startpunt, je geeft ze ook net dat zetje in de juiste richting om daadwerkelijk ermee aan de slag te gaan.

De assessments helpen werknemers om te bepalen waar ze concreet staan ten opzichte van het thema ”

Een andere tip: verbind assessments aan een actueel thema binnen de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een themaweek over duurzame inzetbaarheid, vitaliteit of werkgeluk. De assessments helpen werknemers om te bepalen waar ze concreet staan ten opzichte van het thema en welke stappen ze kunnen nemen om hiermee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door het doen van aansluitende trainingen. Oftewel, assessments kunnen de drempel naar persoonlijke ontwikkeling sterk verlagen.

Ben jij benieuwd hoe GoodHabitz assessments jouw organisatie, teams en medewerkers kan helpen om de juiste zelfinzichten te krijgen? Probeer nu hier kosteloos 14 dagen GoodHabitz assessments en ontdek hoe dit jullie leercultuur een enorme boost kan geven.

Dit artikel is gesponsord door GoodHabitz.


Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.