Rabobank wint NVP HR Proffie voor beste D&I-beleid

De NVP HR Proffie gaat dit jaar naar de Rabobank. Deze organisatie mocht de prestigieuze prijs in ontvangst nemen voor haar innovatieve HR beleid.

Rabobank wint NVP HR Proffie voor beste D&I-beleid
Rabobank, winnaar NVP HR Proffie 2023, de prijs voor het beste HR-beleid

De HR-Proffie, die sinds 2004 jaarlijks wordt uitgereikt, is een initiatief van NVP. Het doel van de prijs is het erkennen en belonen van innovatieve en inspirerende ontwikkelingen op het gebied van HR in Nederland. Dit jaar beoordeelde de vakjury hoe bedrijven zich op het gebied van diversiteit en inclusie weten aan te passen aan de hedendaagse en toekomstige uitdagingen. Rabobank mocht de HR-prijs in ontvangst nemen.

Rabobank blinkt uit in diversiteit en inclusie

De jury was onder de indruk van het HR beleid van Rabobank: "Diversiteit en inclusie zijn cruciaal voor organisaties in de moderne zakelijke omgeving. Ze kunnen leiden tot meer innovatie, betere besluitvorming, verbeterde klantrelaties, hogere werknemersbetrokkenheid, meer winstgevendheid, het aantrekken en behouden van talent en het vervullen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie. Rabobank heeft deze waarden van D&I goed begrepen en heeft ze geïntegreerd in haar bedrijfsstrategie en HR beleid."

Van visie, strategie naar acties

Rabobank heeft haar HR-strategie gewijzigd van 'great place to work' naar 'great place to be'. Binnen deze strategie heeft de organisatie een duidelijke visie op diversiteit en inclusie ontwikkeld. Deze visie is vertaald naar een strategie gericht op structurele en gedragsmatige inclusie. Rabobank heeft verschillende initiatieven en acties ondernomen om deze strategie succesvol te maken.

Diversiteits-KPI's naar managementniveau

De Rabobank heeft het HR-domein geherstructureerd om diversiteit en inclusie overal op te nemen en heeft daarvoor een aparte strategie opgezet," aldus de vakjury. "Daarnaast is er een diversity board samengesteld met leiders en medewerkers die het voortouw nemen in dit beleid. Ook is de Inclusieve Support Desk opgericht, waar medewerkers met een mentale of fysieke uitdaging terechtkunnen voor ondersteuning. Bovendien heeft de organisatie verschillende KPI's vastgesteld om haar diversiteitsdoelen te bereiken en heeft ze diversiteits-KPI's uitgebreid naar het managementniveau."

Jury: Rabobank doet wat het zegt

Volgens de vakjury heeft Rabobank ook aangetoond dat het doet wat het zegt. "De organisatie heeft verschillende praktische voorbeelden gegeven die haar toewijding aan diversiteit en inclusie en haar inspanningen om een inclusieve werkplek te creëren, laten zien. De organisatie hecht bovendien ook veel waarde aan transparantie en deelt de resultaten van haar diversiteitsbeleid met haar medewerkers."

Vakjury 2023

De vakjury bestond dit jaar uit Daniel Bosman (Technip Energies), Ber Damen (Avans+), Jan de Kramer (AWVN), Hans van der Molen (Berenschot), Graciela van der Stroom (Total Specific Solutions), Arno Molenaar (NVP bestuurslid Young Professionals), Karina van de Voorde (Tilburg University) en Jolanda Sappelli (a.s.r.) en Manon van der Lely (a.s.r.).

Meer over de NVP HR Proffie

De NVP HR Proffie wordt sinds 2004 uitgereikt door een vakjury die bestaat uit vooraanstaande Nederlandse HR-professionals. De andere twee genomineerden waren dit jaar Lidl en Visma Connect. Eerder werden al onder andere GVB, Booking.com, Young Capital, Vanderlande en a.s.r. onderscheiden met deze prijs voor het beste HR beleid.

Bregje Kop is sinds september 2023 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: burn-out en werkstress, duurzame inzetbaarheid, vakantie en verlof, verzuim, grensoverschrijdend gedrag en hybride werken.

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

Ghislaine Aarts, directeur HR bij Arriva. Foto: The Playful photographer|

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.