Asielzoeker mag per direct langer dan 24 weken per jaar werken

Het demissionaire kabinet past de regels aan, zodat asielzoekers meer mogen werken. Dat doet het, omdat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn.

Asielzoeker mag per direct langer dan 24 weken per jaar werken

Asielzoekers mogen alleen werken als de werkgever een tewerkstellingsvergunning heeft. En dat mogen ze van de Wet arbeid vreemdelingen dan maximaal 24 weken doen in een periode van 52 weken. Dat is de zogeheten 24-weken-eis.

In strijd met Europese Opvangrichtlijn

Er is al langere tijd discussie of deze beperking van 24 weken wel mag. In mei dit jaar oordeelde de kantonrechter dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Het UWV, die de tewerkstellingsvergunningen afgeeft, ging in hoger beroep. Maar ook daar ving het bot. In september oordeelde de hoogste bestuursrechter hetzelfde als de kantonrechter.

Nu ook de adviseur van de regering, de Raad van State, oordeelde dat de 24-weken-eis niet kan, past het demissionaire kabinet de regels aan.

Net zolang geldig als het Vreemdelingen Identiteitsbewijs

Het UWV past vanaf eind november niet langer de 24-weken-eis toe bij de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning. Asielzoekers met een tewerkstellingsvergunning en van wie de asielaanvraag ten minste 6 maanden in behandeling is, mogen daardoor langer werken.

De nieuwe tewerkstellingsvergunningen hebben een geldigheid van maximaal de duur van het Vreemdelingen Identiteitsbewijs, waarmee de asielzoeker kan aantonen rechtmatig in Nederland te verblijven.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Verzuimbeleid: 7 vragen & antwoorden

Verzuimbeleid: 7 vragen & antwoorden

Het verzuimbeleid: wat heb je eraan en wat staat erin? Marjol Nikkels, verzuimspecialist, beantwoordt 7 vragen over dit thema.

Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof

Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof

Gebruik dit document 'Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof' om schriftelijk vast te leggen dat het verzoek van je werknemer voor zwangerschapsverlof is goedgekeurd en om je werknemer te informeren over het verlof.

HR-Rechtspunt: vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

HR-Rechtspunt: vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

Je bent verplicht je werknemers te informeren over vakantiedagen die komen te vervallen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de vervallen vakantiedagen alsnog moeten uitbetalen, vertelt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter.

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Effectieve pensioencommunicatie kan een wereld van verschil maken, zowel voor werknemers als voor de organisatie zelf. Zeker met de huidige arbeidsmarkt. Hoe buig je pensioen van een secundaire succesvol om naar een primaire arbeidsvoorwaarde?

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kunnen er afspraken gemaakt worden over de bereikbaarheid van de werknemer buiten werktijd.

Zo gaat UvA om met toenemende polarisatie

Zo gaat UvA om met toenemende polarisatie

Bij de Universiteit van Amsterdam ligt polarisatie op de loer. Directeur HRM Robert Grem en coördinerend vertrouwenspersoon Arjen Berkvens vertellen hoe ze werken aan een sociaal veilige werkomgeving.

In een arbeidsovereenkomst kan een beding worden opgenomen. Vrouw tekent arbeidsovereenkomst.

Alles wat HR moet weten over bedingen in een arbeidsovereenkomst

In een arbeidsovereenkomst kun je naast de duur van de overeenkomst, de functie en het verschuldigde loon nog andere bepalingen opnemen. Zoals een proeftijdbeding, concurrentiebeding of relatiebeding.

Veelgestelde vragen over de sabbatical

Veelgestelde vragen over de sabbatical

Een sabbatical is doorgaans een periode van onbetaald verlof. Je werknemer kan deze verlofvorm gebruiken voor bijvoorbeeld een wereldreis of een studie. Een overzicht van de veelgestelde vragen.