Asielzoeker mag per direct langer dan 24 weken per jaar werken

Het demissionaire kabinet past de regels aan, zodat asielzoekers meer mogen werken. Dat doet het, omdat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn.

Asielzoeker mag per direct langer dan 24 weken per jaar werken

Asielzoekers mogen alleen werken als de werkgever een tewerkstellingsvergunning heeft. En dat mogen ze van de Wet arbeid vreemdelingen dan maximaal 24 weken doen in een periode van 52 weken. Dat is de zogeheten 24-weken-eis.

In strijd met Europese Opvangrichtlijn

Er is al langere tijd discussie of deze beperking van 24 weken wel mag. In mei dit jaar oordeelde de kantonrechter dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Het UWV, die de tewerkstellingsvergunningen afgeeft, ging in hoger beroep. Maar ook daar ving het bot. In september oordeelde de hoogste bestuursrechter hetzelfde als de kantonrechter.

Nu ook de adviseur van de regering, de Raad van State, oordeelde dat de 24-weken-eis niet kan, past het demissionaire kabinet de regels aan.

Net zolang geldig als het Vreemdelingen Identiteitsbewijs

Het UWV past vanaf eind november niet langer de 24-weken-eis toe bij de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning. Asielzoekers met een tewerkstellingsvergunning en van wie de asielaanvraag ten minste 6 maanden in behandeling is, mogen daardoor langer werken.

De nieuwe tewerkstellingsvergunningen hebben een geldigheid van maximaal de duur van het Vreemdelingen Identiteitsbewijs, waarmee de asielzoeker kan aantonen rechtmatig in Nederland te verblijven.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Op deze manieren kun je personeelstekorten opvangen

Op deze manieren kun je personeelstekorten opvangen

Organisaties hebben al jaren moeite om aan voldoende personeel te komen. Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo...

Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen die nu al bekend zijn

Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen die nu al bekend zijn

Coalitiepartijen zijn het eens geworden over de Rijksbegroting. De nieuwe Miljoenennota en het Belastingplan 2025 worden op dinsdag 17 september aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Dit weten we nu al van de plannen.

Zo werf je succesvol technisch personeel

Zo werf je succesvol technisch personeel

Er is een groot tekort aan technisch personeel. Hoe vind je dan toch de juiste kandidaat? Recruitmentmanager Marcel Borst geeft tips.

Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

UWV betaalt bijna 3 miljard euro aan compensatie transitievergoeding...

Sinds de start van de Regeling heeft het UWV 185.289 aanvragen ontvangen.

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in september

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in...

Voor het extra begeleiden van statushouders, kun je in september 2024 een subsidie aanvragen tot maximaal € 24.000.

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit ondanks krapte op de arbeidsmarkt. Het kán! 

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit ondanks krapte op de...

Objectief werven en selecteren kan helpen om sollicitanten te trekken. Wat zijn de voordelen en hoe richt je dat in?

Foto: Cottonbro | Pexels

Checklist: voorkom discriminatie bij sollicitatieproces

Discriminatie op de arbeidsmarkt komt nog altijd bewust en onbewust voor. De Arbeidsinspectie heeft een checklist ter bewustwording en voorkoming ervan.

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

In aanloop naar de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst al op schijnzelfstandigheid. Je krijgt nu nog een waarschuwing, maar straks ontvang je een naheffingsaanslag en eventueel een boete.