Gesprekken verlenging vroegpensioen gestaakt

De verlenging van het vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep is onzeker. Vakbonden en werkgevers zijn het oneens over de toekomst van de regeling.

Gesprekken verlenging vroegpensioen gestaakt
Veel mensen willen eerder stoppen met werken en met vervroegd pensioen. Om meer tijd te spenderen aan reizen bijvoorbeeld.

De huidige regeling van het vroegpensioen loopt tot 2026. Via de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) kunnen werknemers eerder stoppen met hun werk, 3 jaar voordat ze hun AOW-leeftijd bereiken. Tot aan hun pensioen ontvangen medewerkers van hun werkgever een nettobedrag van 1.200 euro. Dit bedrag kunnen werknemers aanvullen als zij eerder met pensioen gaan (en dus ook eerder een pensioenbedrag opnemen).

Vakbonden eisten hogere vergoeding

Niet alleen mensen met een zwaar beroep maken gebruik van deze regeling. In verschillende branches is het vroegpensioen opgenomen in hun cao, zoals in de verzekeringsbranche. Daarom wilden werkgevers en vakbonden nieuwe afspraken maken over de deelname aan de RVU-regeling. De vakbonden eisten een hogere vergoeding voor het vroegpensioen, omdat het huidige bedrag van 1.200 euro in deze tijd te laag zou zijn voor veel mensen.

Geen duidelijkheid vanuit Den Haag

Werkgeversorganisaties vinden het voorbarig dat de vakbonden niet meer met de werkgevers willen praten. Volgens hen heeft het ministerie van Sociale Zaken namelijk nog geen duidelijkheid gegeven over de vraag of het een verlenging van de RVU-regeling ziet zitten. De werkgevers willen op een later moment weer in gesprek met de vakbonden.

Na de afgebroken onderhandelingen kunnen cao-partijen zelf afspraken maken over het vroegpensioen van bepaalde categorieën werknemers. Daarbij doen cao-partijen er verstandig aan om geen nieuwe RVU-afspraken te maken voor 2026 en verder. Het is immers onzeker of de huidige RVU-regeling ook na 2025 nog zal bestaan.

Lees meer over

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Emotioneel ontslag via WhatsApp geen noodkreet, maar opzegging

Emotioneel ontslag via WhatsApp geen noodkreet, maar opzegging

Een werknemer neemt ontslag via een WhatsAppbericht, maar komt later terug op dit besluit en beweert dat het een noodkreet was. Volgens de rechter is het een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring van een opzegging.

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst

Gebruik dit document om de arbeidsovereenkomst van je werknemer met wederzijds goedvinden te beëindigen.

Voorbeeldbrief voorstel vaststellingsovereenkomst

Voorbeeldbrief voorstel vaststellingsovereenkomst

Gebruik deze brief om je werknemer een voorstel van een beëindigingsovereenkomst te doen.

De rol van HR in het stappenplan reorganisatie

De rol van HR in het stappenplan reorganisatie

Voor HR ligt in het reorganisatieproces - en ook daarna - een belangrijke rol. Dit stappenplan helpt jou als HR-professional op weg.

Model vaststellingsovereenkomst om bedrijfseconomische redenen

Model vaststellingsovereenkomst om bedrijfseconomische redenen

Gebruik dit document om, in het geval van bedrijfseconomische redenen, de arbeidsovereenkomst van je werknemer met wederzijds goedvinden te beëindigen.

Podcast HR-Rechtspunt: hoe zwaar wegen privéhandelingen bij stoppen dienstverband?

Podcast HR-Rechtspunt: hoe zwaar wegen privéhandelingen bij stoppen...

Maakt het uit welke contacten een werknemer heeft of wat hij in zijn vrije tijd doet? Ja, soms wel, vertelt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel in de podcast. Je kunt er zelfs iemand voor ontslaan.

Stagiair claimt werknemer te zijn. Wat zegt de rechter?

Stagiair claimt werknemer te zijn. Wat zegt de rechter?

Een werknemer wil een hogere transitievergoeding, omdat ze meent dat ze werkzaam was als werknemer en niet als stagiaire. De rechter geeft de medewerker ongelijk.

Checklist: vaststellingsovereenkomst

Checklist: vaststellingsovereenkomst

Als werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen, is een beëindigingsovereenkomst vereist. We hebben de verschillende onderdelen van de overeenkomst voor je op een rijtje gezet.