Gesprekken verlenging vroegpensioen gestaakt

De verlenging van het vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep is onzeker. Vakbonden en werkgevers zijn het oneens over de toekomst van de regeling.

Gesprekken verlenging vroegpensioen gestaakt
Veel mensen willen eerder stoppen met werken en met vervroegd pensioen. Om meer tijd te spenderen aan reizen bijvoorbeeld.

De huidige regeling van het vroegpensioen loopt tot 2026. Via de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) kunnen werknemers eerder stoppen met hun werk, 3 jaar voordat ze hun AOW-leeftijd bereiken. Tot aan hun pensioen ontvangen medewerkers van hun werkgever een nettobedrag van 1.200 euro. Dit bedrag kunnen werknemers aanvullen als zij eerder met pensioen gaan (en dus ook eerder een pensioenbedrag opnemen).

Vakbonden eisten hogere vergoeding

Niet alleen mensen met een zwaar beroep maken gebruik van deze regeling. In verschillende branches is het vroegpensioen opgenomen in hun cao, zoals in de verzekeringsbranche. Daarom wilden werkgevers en vakbonden nieuwe afspraken maken over de deelname aan de RVU-regeling. De vakbonden eisten een hogere vergoeding voor het vroegpensioen, omdat het huidige bedrag van 1.200 euro in deze tijd te laag zou zijn voor veel mensen.

Geen duidelijkheid vanuit Den Haag

Werkgeversorganisaties vinden het voorbarig dat de vakbonden niet meer met de werkgevers willen praten. Volgens hen heeft het ministerie van Sociale Zaken namelijk nog geen duidelijkheid gegeven over de vraag of het een verlenging van de RVU-regeling ziet zitten. De werkgevers willen op een later moment weer in gesprek met de vakbonden.

Na de afgebroken onderhandelingen kunnen cao-partijen zelf afspraken maken over het vroegpensioen van bepaalde categorieën werknemers. Daarbij doen cao-partijen er verstandig aan om geen nieuwe RVU-afspraken te maken voor 2026 en verder. Het is immers onzeker of de huidige RVU-regeling ook na 2025 nog zal bestaan.

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Regeringscommissaris transitie pensioenen: 'HR moet duidelijk maken dat actie noodzakelijk is' 

Regeringscommissaris transitie pensioenen: 'HR moet duidelijk maken...

De pensioenhervorming vraagt om de inzet van HR om deadlines te halen en medewerkers goed te informeren. Fieke van der Lecq, regeringscommissaris transitie pensioenen, geeft tips.

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

In aanloop naar de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst al op schijnzelfstandigheid. Je krijgt nu nog een waarschuwing, maar straks ontvang je een naheffingsaanslag en eventueel een boete.

Bloedonderzoek en relatiecoaches: met een 'gelukstraject' naar minder verzuim

Bloedonderzoek en relatiecoaches: met een 'gelukstraject' naar minder...

Een gelukstraject kan helpen om verzuim te reduceren. Bij Bowers & Jackling gaan ze daarin verder dan de gemiddelde werkgever: van bloedonderzoek tot subsidieaanvragen en een relatiecoach.

Reorganisatie: vergeet de 'blijvers' niet

Reorganisatie: vergeet de 'blijvers' niet

Een reorganisatie heeft impact op zowel de gedwongen ontslagen als op de blijvers. Van de laatste is motivatie en betrokkenheid cruciaal voor de organisatie.

Wat als je werknemer van de radar verdwijnt? Is ontslag volgens de rechter geldig?

Wat als je werknemer van de radar verdwijnt? Is ontslag volgens de...

Een medewerker bij een schoonmaakbedrijf reageert niet op oproepen van de werkgever en de bedrijfsarts. Ook niet op telefoontjes. De werkgever vraagt om ontbinding van het contract. Wat oordeelt de rechter?

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Platformwerkers van Temper zijn geen medewerkers, maar zelfstandigen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. Dit staat haaks op jurisprudentie in vergelijkbare zaken.

Leefstijl en leiderschap beïnvloeden duurzame inzetbaarheid 

Leefstijl en leiderschap beïnvloeden duurzame inzetbaarheid

Onregelmatig werken heeft gevolgen voor de inzetbaarheid van je mensen. Hoe waarborg je die in de 24-uurseconomie? Bart van Opstal, adviseur duurzame inzetbaarheid, geeft tips.

Wanneer is een geheimhoudings- en/of concurrentiebeding opportuun?

Wanneer is een geheimhoudings- en/of concurrentiebeding opportuun?

In een concurrentiebeding zijn vaak zaken als het geheimhouden van marktgevoelige informatie vastgelegd. En hoe zit het met een geheimhoudingsbeding?