Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie

Meer dan 50 bedrijven en organisaties hebben de 'Verklaring Gelijke Kansen' ondertekend en steunen daarmee een beweging die streeft naar een inclusievere arbeidsmarkt.

Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie

Ruim 50 werkgevers, intermediairs en maatschappelijke organisaties hebben hun handtekening gezet onder een verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie. De verklaring is een initiatief van Karien van Gennip (CDA), demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Haar ministerie trekt de komende jaren zo'n € 8 miljoen uit voor dit initiatief.

Een poging om toezicht op gelijke kansen bij werving en selectie in een wet vast te leggen, behaalde eerder dit jaar net niet de meerderheid in de Eerste Kamer. De minister wist 2 grote partijen niet te overtuigen van de noodzaak van de wet.

Ontwikkelagenda gelijke kansen

De bedrijven die hun handtekening hebben gezet onder de verklaring zijn al actief bezig met het bevorderen van gelijke kansen. Volgens de demissionair minister kunnen deze 'koplopers' als inspiratie dienen voor de werkgevers die wel de waarde van gelijke kansen zien, maar er nog weinig aan doen en dus ondersteuning kunnen gebruiken.

De recruitment- en HR-branche pleegt veel inzet om kansengelijkheid te bevorderen ”
— Karien van Gennip (CDA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het ministerie wil met de Ontwikkelagenda gelijke kansen bedrijven helpen beleid te ontwikkelen voor eerlijke werving, selectie en doorstroom. Deze agenda biedt bedrijven richtlijnen om kansengelijkheid te bevorderen. De ondertekenaars van de verklaring stimuleren dit door feedback te geven over waar zij in de praktijk tegenaan lopen.

De ontwikkelagenda wordt de komende 6 maanden verder uitgewerkt en loopt door tot eind 2026.

Inzet en betrokkenheid HR-professionals en recruiters

In de brief aan de Tweede Kamer benoemt de minister met name de rol van HR en recruitment. "De recruitment- en HR-branche pleegt veel inzet om kansengelijkheid te bevorderen, maar bereikt tegelijkertijd een grote groep beroepsbeoefenaren nog niet", aldus Van Gennip. "Via de ontwikkelagenda ga ik met deze partijen in gesprek om te bekijken welke rol zij kunnen spelen bij het verder professionaliseren van hun eigen beroepsgroep en hoe wij hen hierbij kunnen ondersteunen."

Op LinkedIn spreken recruiters zich via #recruitersvoorrechtvaardigheid uit tegen (onbewuste) discriminatie, omdat die niet thuishoort in het professionele wervings- en selectieproces van talent.

Deze bedrijven ondertekenden de verklaring

De verklaring is ondertekend door HEMA, VodafoneZiggo, Picnic, Arriva Nederland, G-Star, Sodexo, Praxis, PostNL, ProRail, Liliane Fonds, Maandag, Albron, Rijksoverheid, Schiphol Group, Tilburg University, Schoonmakend Nederland, Movisie, Capgemini, ABN AMRO, Adecco, ASR Nederland, Canon Nederland, Achmea en de Nederlandse Bank, en werkgevers/brancheorganisaties, zoals AWVN, de Recruiter Code, Recruiters United en Independent Recruiters Groep.

Bregje Kop is sinds september 2023 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: burn-out en werkstress, duurzame inzetbaarheid, vakantie en verlof, verzuim, grensoverschrijdend gedrag en hybride werken.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Er komt een Regionaal Werkcentrum om versnipperde loketfuncties samen te brengen. Dit moet het makkelijker maken voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers om de juiste ondersteuning te vinden.

Checklist onboarden

Checklist onboarden

Een goede onboarding is belangrijk om je nieuwe medewerker een welkom gevoel te geven, én om ze te behouden. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap vergeet, heeft PW. een checklist gemaakt.

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

Kom je moeilijk aan IT'ers? Dan ligt dat aan je manier van werven, aldus de IT-branche. IT-talent solliciteert namelijk volop, maar krijgt geen kans bij bedrijven.

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Voor veel mkb-bedrijven vormt de krappe arbeidsmarkt een obstakel richting groei: het is lastig om aan nieuw personeel te komen. Als het dan toch lukt, wil je die nieuwe medewerkers goed laten landen binnen je organisatie. Een plan van aanpak voor...

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo  

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo

Niet alleen de overheid moet zich haasten met de herwaardering van mbo'ers, vindt Wendy Aendekerk, HR-directeur van Facilicom Group.

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Met deze voorbeeldbrief kun je de werknemer een arbeidsovereenkomst in concept voorleggen.

Foto: Agence Olloweb | Unsplash

Checklist: screening van medewerkers

Het recht op privacy is een groot goed. Toch kan een HR-professional veel doen om er voor te zorgen dat hij weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en wat moet bij de screening van personeel op een rij.