Zo herken je een burn-out bij werknemers

Het is 2018 en dus heeft iedereen het druk en voelt zich gestrest. Maar slechts een klein deel van de mensen ontwikkelt ook echt een burn-out. Daarom de vraag: hoe herken je als werkgever de signalen? En als iemand richting burn-out gaat, wat kun je dan doen?

Zo herken je een burn-out bij werknemers

Het is best lastig om een burn-out te herkennen, zegt Mark de Koning van Burn inn. "Weliswaar heeft iedereen met burn-outklachten last van chronische vermoeidheid, maar verder zijn er eindeloos veel kenmerken, die op zichzelf ook nog eens weinig zeggen. Bijvoorbeeld: meer fouten maken, onredelijk reageren, prikkelbaarheid en minder concentratievermogen. Het zijn allemaal tekenen die óók voorkomen bij mensen die geen burn-out hebben."

Hoog arbeidsethos

Er is dus geen vaste set aan klachten. We weten allemaal wel wanneer we niet zo lekker in ons vel zitten, maar dat wordt pas een probleem als we daar gedurende langere tijd niet naar luisteren. Dus hoe herkennen we het dan wél op de werkvloer?

De Koning: "Ga in je organisatie eens op zoek naar de mensen met een hoog arbeidsethos en groot verantwoordelijkheidsgevoel, mensen die je als onmisbaar bestempelt. Grote kans dat zíj degenen zijn die de grootste risico’s lopen. Uit onderzoek blijkt dat ‘compulsieve helpers’ en ‘mensen die in een leugen leven’ degenen zijn met de grootste kans op een burn-out. Met een scan is te achterhalen of er sprake is van een burn out of dat er iets anders speelt."

Compulsieve helpers

Bij compulsieve helpers kunnen we ons wel wat voorstellen. Zorg en onderwijs zitten er vol mee: gevoelige mensen die hun beroep hebben gemaakt van zorgen voor anderen. En niet voor niks is het percentage burn-out daar ook erg hoog doordat deze persoonskenmerken botsen met een starre organisatie.

Maar wat wordt bedoeld met mensen die in een leugen leven? De Koning geeft een voorbeeld: "Stel je een jong koppel van ergens in de twintig voor. Ze genieten in hun leven vooral van hun studie, uitgaan en sporten. Maar onder druk van hun sociale omgeving komt er een huis met stevige hypotheek en een baan die vooral belangrijk is omdat het zo lekker verdient. Wanneer ze dan tóch naar buiten blijven volhouden hoe fantastisch alles is en hun eigen ongeluk weglachen, is dat op termijn een aardige voorspeller van burn-out. Het gaat er daarbij niet om wat je doet maar hoe je het doet."

Wat te doen bij dreigende burn-out?

Compulsieve helpers hebben dus een hoger risico, maar goed, wat moet je als werkgever dan doen als je vermoedt dat iemand richting burn-out gaat? "Creëer een organisatiecultuur waar sprake is van 100 procent vertrouwen. Mensen moeten kunnen vertellen ‘dat het even niet zo lekker gaat’ zonder bang te zijn voor rare blikken. Of erger."

Ga dus het gesprek aan, vraag wat mensen nodig hebben, en op welke manier je daaraan kunt bijdragen. "En o ja, leer werknemers in ontwikkelingstrajecten zichzelf kennen. Want de hoeveelheid prikkels verdwijnen niet in de wereld, maar wel de manier waartoe je je er als individu verhoudt."

Lees meer over

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.