Een podium voor bescheiden vernieuwers

Het is een wijdverbreid misverstand dat voor organisatieontwikkeling grote plannen en interventies nodig zijn van managers en adviseurs. Organisaties zijn altijd in ontwikkeling, helemaal vanzelf. Er zijn altijd mensen die de neiging niet kunnen onderdrukken om met een nieuwsgierige blik rond te kijken in de wereld en die daardoor blijven vernieuwen. Het is soms wel jammer dat deze pareltjes niet uit hun schulp kruipen. Kunnen wij ze misschien helpen hun mentaliteit en hun inzichten te delen, zodat de ontwikkeling van de organisatie versneld?

Een podium voor bescheiden vernieuwers

Wat is hier precies het probleem? In de praktijk komen wij drie belemmeringen tegen die het vrijmoedig delen van goede ideeën, succesvolle innovaties en andere inspirerende impulsen in de weg staan:

1) Wat ik doe is niet zo bijzonder

Veel mensen die bijzondere dingen doen, vinden dat zelf volstrekt normaal. En vaak zelfs oninteressant. Dat heeft te maken met talent. Een definitie van talent is ’buitengewoon snel en zonder moeite een hoog niveau kunnen bereiken in een bepaalde vaardigheid’. Dus iemand die het talent heeft om nieuwsgierig te zijn en zijn indrukken op een innovatieve manier toepasbaar te maken zal dat talent zelf niet snel heel opvallend vinden. Dus waarom zou je er dan over praten?

2) Ik weet niet hoe ik het doe

Iemand met een talent heeft dus de neiging zijn eigen gave heel gewoon te vinden. Voor de buitenwereld ziet dit er uit als ‘bescheidenheid’. En als hij er dan toch van overtuigd raakt dat hij iets bijzonders presteert, dan nog zal hij niet weten hoe hij het ‘succesrecept’ kan delen. Talenten doen gewoon en weten echt niet onder woorden te brengen welke principes of stappen ze daarbij volgen. Precies om deze reden is de trainerscarrière van Marco van Basten zo verschrikkelijk in het slob geraakt. Dit intuïtieve genie heeft nooit aan normale spelers kunnen uitleggen hoe ze zich konden verbeteren.

3) Ik ben niet zo’n borstklopper

En als iemand dan al een verhaal zou hebben bij zijn succesvolle aanpak, dan is het nog een hele stap om met dat verhaal op de zeepkist te gaan staan. In de meeste organisaties zijn er maar twee situaties waarin er over projecten wordt verteld. De eerste setting is die van verantwoording, en de tweede is die van profileren (kijk eens hoe goed ik het doe). De bescheiden vernieuwer heeft aan beide een hekel. Vaak ontbreekt het aan een derde soort podium, waar het leren centraal staat.

Om deze euvels te overwinnen werkt Horizon T&O al geruime tijd en met veel plezier als ‘talentversterker’. In die rol bouwen wij met bescheiden vernieuwers in drie stappen een geschikt podium waar zij kunnen stralen en anderen inspireren. Een klein zetje is daarvoor vaak voldoende. Ook goed voor onze eigen bescheidenheid.

Dit artikel is gesponsord door Horizon T&O.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

De eerste ronde aanvragen voor de SLIM-subsidie, voor mkb-ondernemers die werknemers willen bijscholen, is in maart geopend. Er is een fors hoger budget vrijgemaakt.