Zo denken HR-professionals over personeelsretentie tijdens de coronacrisis

PW. pro Insights hield kwalitatief en kwantitatief onderzoek onder HR-professionals naar de mogelijkheid om personeel te behouden tijdens deze coronacrisis. Kunnen zij goed gekwalificeerd personeel binnen boord houden? Wat betekent het personeelsbeleid voor de bedrijfsvoering en werkdruk?

Zo denken HR-professionals over personeelsretentie tijdens de coronacrisis

In maart 2020 werden bedrijven met een crisis van ongekende omvang geconfronteerd. HR moest volop aan de bak met het maken van scenario's. Wat betekende de lockdown bijvoorbeeld voor de bedrijfsvoering? In veel bedrijfstakken moest gesneden worden in het personeelsbestand.

PW. pro Insights onderzocht in september 2020 de stand van zaken en bundelde die in een exclusieve research paper.

Het kwantitatieve onderzoek van PW. pro Insights richtte zich op de volgende onderwerpen:

  • Het effect van de coronacrisis op de bedrijfsvoering gezien vanuit de HR-professional
  • De gevolgen van deze crisis voor de werkdruk
  • De vraag of er inmiddels afscheid is genomen van personeel of dit te verwachten is
  • Of voldoende gekwalificeerd personeel behouden kan blijven tijdens deze crisis

Direct lezen

PW. pro Insights deed kwalitatief onderzoek door het afnemen van interviews met:

  • Rineke van Dorp, Stella Fietsen: '“We hebben iemand als servicemonteur aangenomen die luchtvaarttechniek heeft gestudeerd.”
  • René Brouwers, Great Place to Work:  “Met de werkdruk zit het bij ons relatief goed, maar dat verschilt natuurlijk wel per medewerker. De een gedijt beter bij thuiswerken dan de ander.”
  • Diana van Asten, Maatwerk Arbeidsadvies: “Natuurlijk was het wel even spannend toen de corona-maatregelen van kracht werden: wat gebeurt er bij ons en bij onze klanten?”
  • Marc-Peter Pijper, Viisi Hypotheken: “Luisteren naar de persoonlijke verhalen van je medewerkers en ze ook betrekken bij mogelijke oplossingen, dát is volgens mij de sleutel tot personeelsretentie.”
  • Barry Schillemans, Macaw: “Eventueel hadden we ook offers aan het personeel gevraagd, maar zo ver is het niet gekomen.”

De research paper lezen

De resultaten en interviews staan in de exclusieve research paper van PW. pro Insights. Deze is exclusief toegankelijk voor PW. pro-leden.

>>> Tip: PW. pro uitproberen? Deze maand betaal je slechts 1 euro. 

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...