Zo denken HR-professionals over personeelsretentie tijdens de coronacrisis

PW. pro Insights hield kwalitatief en kwantitatief onderzoek onder HR-professionals naar de mogelijkheid om personeel te behouden tijdens deze coronacrisis. Kunnen zij goed gekwalificeerd personeel binnen boord houden? Wat betekent het personeelsbeleid voor de bedrijfsvoering en werkdruk?

In maart 2020 werden bedrijven met een crisis van ongekende omvang geconfronteerd. HR moest volop aan de bak met het maken van scenario’s. Wat betekende de lockdown bijvoorbeeld voor de bedrijfsvoering? In veel bedrijfstakken moest gesneden worden in het personeelsbestand.

PW. pro Insights onderzocht in september 2020 de stand van zaken en bundelde die in een exclusieve research paper.

Het kwantitatieve onderzoek van PW. pro Insights richtte zich op de volgende onderwerpen:

  • Het effect van de coronacrisis op de bedrijfsvoering gezien vanuit de HR-professional
  • De gevolgen van deze crisis voor de werkdruk
  • De vraag of er inmiddels afscheid is genomen van personeel of dit te verwachten is
  • Of voldoende gekwalificeerd personeel behouden kan blijven tijdens deze crisis

Direct lezen

PW. pro Insights deed kwalitatief onderzoek door het afnemen van interviews met:

  • Rineke van Dorp, Stella Fietsen: ‘“We hebben iemand als servicemonteur aangenomen die luchtvaarttechniek heeft gestudeerd.”
  • René Brouwers, Great Place to Work:  “Met de werkdruk zit het bij ons relatief goed, maar dat verschilt natuurlijk wel per medewerker. De een gedijt beter bij thuiswerken dan de ander.”
  • Diana van Asten, Maatwerk Arbeidsadvies: “Natuurlijk was het wel even spannend toen de corona-maatregelen van kracht werden: wat gebeurt er bij ons en bij onze klanten?”
  • Marc-Peter Pijper, Viisi Hypotheken: “Luisteren naar de persoonlijke verhalen van je medewerkers en ze ook betrekken bij mogelijke oplossingen, dát is volgens mij de sleutel tot personeelsretentie.”
  • Barry Schillemans, Macaw: “Eventueel hadden we ook offers aan het personeel gevraagd, maar zo ver is het niet gekomen.”

De research paper lezen

De resultaten en interviews staan in de exclusieve research paper van PW. pro Insights. Deze is exclusief toegankelijk voor PW. pro-leden.

>>> Tip: PW. pro uitproberen? Deze maand betaal je slechts 1 euro.