Vergroot eenvoudig de vitaliteit van werknemers

Als werkgever kun je niet meer zonder vitaliteitsbeleid. De vraag is vaak hoe je dat inricht zodat werknemers ook écht met hun eigen vitaliteit aan de slag gaan, zonder dat het de organisatie veel tijd kost. Jolanda Sappelli (HR-directeur van a.s.r.) en Mariëlle van de Merbel (directeur van a.s.r. Vitality) vertellen over a.s.r. Vitality - het gezondheidsprogramma dat bewegen beloont - en waarom dit een oplossing kan zijn.

Vergroot eenvoudig de vitaliteit van werknemers

“Wij willen er als verzekeraar niet alleen zijn voor klanten bij ziekte of arbeidsongeschiktheid”, zegt Mariëlle van de Merbel. “We willen ook preventief helpen door mensen te stimuleren om gezonde keuzes te maken en meer te bewegen. Daarom bieden wij a.s.r. Vitality aan: een wetenschappelijk onderbouwd programma dat deelnemers beloont voor hun gezonde keuzes. Door meer te bewegen worden medewerkers fitter, wat leidt tot minder verzuim."

"Het telt wereldwijd al meer dan 10 miljoen deelnemers, die via een app bijhouden welke vorderingen zij maken op het gebied van vitaliteit. Als zij voldoende bewegen, krijgen zij namelijk wekelijks, maandelijks én jaarlijks beloningen. Zo stimuleert a.s.r. Vitality een duurzame gedragsverandering.”

Duurzame verandering

Jolanda Sappelli: “Bij a.s.r. hebben we het concept In Beweging: een platform waarmee we medewerkers inspireren, motiveren en mobiliseren om in beweging te komen en het beste uit zichzelf te halen. Toen we met a.s.r. Vitality aan de slag gingen, hebben we dit programma voor onze eigen medewerkers opgenomen in het concept In Beweging.

De medewerker wordt dus niet beloond op basis van zijn/haar gezondheid, maar op basis van hoeveel hij/zij beweegt”

"A.s.r. Vitality draagt ook bij aan vitaliteit en inzetbaarheid en paste dus goed bij het concept dat we al hadden neergezet. Zo konden we onze medewerkers iets extra’s bieden, waarmee ze zelf aan de slag konden om vitaal en gezond aan het werk te blijven.”

Beloning op eigen niveau

Iedereen kan zich voor a.s.r. Vitality aanmelden en op zijn of haar niveau meer gaan bewegen. De medewerker wordt dus niet beloond op basis van zijn/haar gezondheid, maar op basis van hoeveel hij/zij beweegt. De beloningen bestaan bijvoorbeeld uit cadeaubonnen van Bol.com, Zalando en Intersport. Mariëlle van de Merbel: “Er staan ook uitbreidingen op de planning: volgend jaar gaan we namelijk naast bewegen ook andere vormen van een gezonde leefstijl belonen.”

Wat levert a.s.r. Vitality op?

Mariëlle van de Merbel: "We willen preventief helpen."

Ten eerste: medewerkers worden fitter en productiever. Het fysieke, mentale en sociale welbevinden van medewerkers is het fundament voor hun inzetbaarheid en vitaliteit. Hoe fitter de medewerkers, hoe meer zij aankunnen en hoe efficiënter er gewerkt wordt. Daarnaast zijn fitte medewerkers minder vaak ziek en hebben ze ook minder kans op ernstige ziekten.

Ten tweede: met a.s.r. Vitality krijgt een werkgever cashback op de premie voor zijn inkomensverzekeringen van De Amersfoortse. Hoe meer ze bewegen, hoe hoger de cashback. “De werknemer van nu kijkt bovendien meer dan ooit naar wat een werkgever te bieden heeft”, zegt Jolanda Sappelli. a.s.r. Vitality helpt mee om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Medewerkers wordt een programma geboden waarmee zij aan hun vitaliteit kunnen werken.

Bewegen raakt met a.s.r. Vitality steeds meer geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten”

Het aantal a.s.r.-medewerkers dat de app gebruikt, blijft stijgen. Dat komt niet alleen door de inzet van HR, maar ook door de stimulerende rol die de zogeheten aanvoerders vervullen. “We noemen ze aanvoerders, omdat we het teamaspect willen benadrukken”, zegt Mariëlle van de Merbel. “Elk team heeft een aanvoerder. Dat is niet per se de beste speler, maar wel degene die altijd de boel bij elkaar houdt en iedereen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.”

Belonen werkt

Ook blijkt uit het aantal deelnemers dat het programma zeer toegankelijk is. “Bij a.s.r. hebben we bijna 4000 medewerkers en daarvan doet bijna de helft van de mensen mee. Bij kleinere werkgevers zien we tot nu toe dat het percentage nog hoger is”, zegt Mariëlle van de Merbel. “Wat nog belangrijker is, is dat werknemers ook regelmatig hun doelen halen.” Het concept van belonen helpt dus echt om mensen te stimuleren in beweging teblijven.

Jolanda Sappelli: “Het zet aan tot meer bewegen."

“Onze eigen ervaring als deelnemer is dat het programma je ook aanzet tot meer bewegen”, zegt Jolanda Sappelli. “Bij a.s.r. zijn wij in elk geval heel enthousiast begonnen. Wel merkten we dat het door de hete zomer en de coronacrisis soms lastig was om voldoende te bewegen en je doelen te halen.” Gelukkig worden de doelen aangepast wanneer je minder beweegt. Zo word je altijd beloond als je weer begint.

Jolanda Sappelli: “Bewegen raakt met a.s.r. Vitality steeds meer geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten. Zo voer ik mijn een-op-eengesprekken bijvoorbeeld in het bos. En eerlijk is eerlijk: ook wij worden gemotiveerd door het vooruitzicht dat je een Bol.com-bon kunt verdienen! Dat stimuleert om ’s avonds nog een ommetje te maken om die 10.000 stappen te halen.”

A.s.r. Vitality als eerste stap

a.s.r. Vitality sluit heel goed aan op wat werkgevers al op vitaliteitsgebied aanbieden. Voor kleinere werkgevers kan a.s.r. Vitality helpen bij het opzetten van het vitaliteitsbeleid in het bedrijf. Mariëlle van de Merbel: “a.s.r. Vitality is zo geïntroduceerd dat het de HR-afdeling zo min mogelijk tijd kost om een vitaliteitsbeleid te voeren. Door het benoemen van aanvoerders en door de digitale ondersteuning via de app hebben we dit bewerkstelligd.”

Wie a.s.r. Vitality interessant vindt, kan zich als werkgever aanmelden via www.asr.nl/vitality/werkgever. Je kunt het ook aangeven bij je financieel adviseur, die zal dan contact opnemen met a.s.r. Vitality.

Dit artikel is gesponsord door a.s.r.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?