Vergroot eenvoudig de vitaliteit van werknemers

Als werkgever kun je niet meer zonder vitaliteitsbeleid. De vraag is vaak hoe je dat inricht zodat werknemers ook écht met hun eigen vitaliteit aan de slag gaan, zonder dat het de organisatie veel tijd kost. Jolanda Sappelli (HR-directeur van a.s.r.) en Mariëlle van de Merbel (directeur van a.s.r. Vitality) vertellen over a.s.r. Vitality - het gezondheidsprogramma dat bewegen beloont - en waarom dit een oplossing kan zijn.

Vergroot eenvoudig de vitaliteit van werknemers

“Wij willen er als verzekeraar niet alleen zijn voor klanten bij ziekte of arbeidsongeschiktheid”, zegt Mariëlle van de Merbel. “We willen ook preventief helpen door mensen te stimuleren om gezonde keuzes te maken en meer te bewegen. Daarom bieden wij a.s.r. Vitality aan: een wetenschappelijk onderbouwd programma dat deelnemers beloont voor hun gezonde keuzes. Door meer te bewegen worden medewerkers fitter, wat leidt tot minder verzuim."

"Het telt wereldwijd al meer dan 10 miljoen deelnemers, die via een app bijhouden welke vorderingen zij maken op het gebied van vitaliteit. Als zij voldoende bewegen, krijgen zij namelijk wekelijks, maandelijks én jaarlijks beloningen. Zo stimuleert a.s.r. Vitality een duurzame gedragsverandering.”

Duurzame verandering

Jolanda Sappelli: “Bij a.s.r. hebben we het concept In Beweging: een platform waarmee we medewerkers inspireren, motiveren en mobiliseren om in beweging te komen en het beste uit zichzelf te halen. Toen we met a.s.r. Vitality aan de slag gingen, hebben we dit programma voor onze eigen medewerkers opgenomen in het concept In Beweging.

De medewerker wordt dus niet beloond op basis van zijn/haar gezondheid, maar op basis van hoeveel hij/zij beweegt”

"A.s.r. Vitality draagt ook bij aan vitaliteit en inzetbaarheid en paste dus goed bij het concept dat we al hadden neergezet. Zo konden we onze medewerkers iets extra’s bieden, waarmee ze zelf aan de slag konden om vitaal en gezond aan het werk te blijven.”

Beloning op eigen niveau

Iedereen kan zich voor a.s.r. Vitality aanmelden en op zijn of haar niveau meer gaan bewegen. De medewerker wordt dus niet beloond op basis van zijn/haar gezondheid, maar op basis van hoeveel hij/zij beweegt. De beloningen bestaan bijvoorbeeld uit cadeaubonnen van Bol.com, Zalando en Intersport. Mariëlle van de Merbel: “Er staan ook uitbreidingen op de planning: volgend jaar gaan we namelijk naast bewegen ook andere vormen van een gezonde leefstijl belonen.”

Wat levert a.s.r. Vitality op?

Mariëlle van de Merbel: "We willen preventief helpen."

Ten eerste: medewerkers worden fitter en productiever. Het fysieke, mentale en sociale welbevinden van medewerkers is het fundament voor hun inzetbaarheid en vitaliteit. Hoe fitter de medewerkers, hoe meer zij aankunnen en hoe efficiënter er gewerkt wordt. Daarnaast zijn fitte medewerkers minder vaak ziek en hebben ze ook minder kans op ernstige ziekten.

Ten tweede: met a.s.r. Vitality krijgt een werkgever cashback op de premie voor zijn inkomensverzekeringen van De Amersfoortse. Hoe meer ze bewegen, hoe hoger de cashback. “De werknemer van nu kijkt bovendien meer dan ooit naar wat een werkgever te bieden heeft”, zegt Jolanda Sappelli. a.s.r. Vitality helpt mee om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Medewerkers wordt een programma geboden waarmee zij aan hun vitaliteit kunnen werken.

Bewegen raakt met a.s.r. Vitality steeds meer geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten”

Het aantal a.s.r.-medewerkers dat de app gebruikt, blijft stijgen. Dat komt niet alleen door de inzet van HR, maar ook door de stimulerende rol die de zogeheten aanvoerders vervullen. “We noemen ze aanvoerders, omdat we het teamaspect willen benadrukken”, zegt Mariëlle van de Merbel. “Elk team heeft een aanvoerder. Dat is niet per se de beste speler, maar wel degene die altijd de boel bij elkaar houdt en iedereen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.”

Belonen werkt

Ook blijkt uit het aantal deelnemers dat het programma zeer toegankelijk is. “Bij a.s.r. hebben we bijna 4000 medewerkers en daarvan doet bijna de helft van de mensen mee. Bij kleinere werkgevers zien we tot nu toe dat het percentage nog hoger is”, zegt Mariëlle van de Merbel. “Wat nog belangrijker is, is dat werknemers ook regelmatig hun doelen halen.” Het concept van belonen helpt dus echt om mensen te stimuleren in beweging teblijven.

Jolanda Sappelli: “Het zet aan tot meer bewegen."

“Onze eigen ervaring als deelnemer is dat het programma je ook aanzet tot meer bewegen”, zegt Jolanda Sappelli. “Bij a.s.r. zijn wij in elk geval heel enthousiast begonnen. Wel merkten we dat het door de hete zomer en de coronacrisis soms lastig was om voldoende te bewegen en je doelen te halen.” Gelukkig worden de doelen aangepast wanneer je minder beweegt. Zo word je altijd beloond als je weer begint.

Jolanda Sappelli: “Bewegen raakt met a.s.r. Vitality steeds meer geïntegreerd in je dagelijkse activiteiten. Zo voer ik mijn een-op-eengesprekken bijvoorbeeld in het bos. En eerlijk is eerlijk: ook wij worden gemotiveerd door het vooruitzicht dat je een Bol.com-bon kunt verdienen! Dat stimuleert om ’s avonds nog een ommetje te maken om die 10.000 stappen te halen.”

A.s.r. Vitality als eerste stap

a.s.r. Vitality sluit heel goed aan op wat werkgevers al op vitaliteitsgebied aanbieden. Voor kleinere werkgevers kan a.s.r. Vitality helpen bij het opzetten van het vitaliteitsbeleid in het bedrijf. Mariëlle van de Merbel: “a.s.r. Vitality is zo geïntroduceerd dat het de HR-afdeling zo min mogelijk tijd kost om een vitaliteitsbeleid te voeren. Door het benoemen van aanvoerders en door de digitale ondersteuning via de app hebben we dit bewerkstelligd.”

Wie a.s.r. Vitality interessant vindt, kan zich als werkgever aanmelden via www.asr.nl/vitality/werkgever. Je kunt het ook aangeven bij je financieel adviseur, die zal dan contact opnemen met a.s.r. Vitality.

Dit artikel is gesponsord door a.s.r.

Op deze manieren kun je personeelstekorten opvangen

Op deze manieren kun je personeelstekorten opvangen

Organisaties hebben al jaren moeite om aan voldoende personeel te komen. Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo...

Autisme op de werkvloer? Kijk naar het individu en diens kwaliteiten

Autisme op de werkvloer? Kijk naar het individu en diens kwaliteiten

Autisme op de werkvloer een probleem? Niet als je iedere medewerker primair als mens ziet, met of zonder autisme.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Bind talent met catering van de toekomst

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

Is jouw arbodienst je ideale businesspartner? 

Is jouw arbodienst je ideale businesspartner?

De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op...

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te halen

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te...

De meeste organisaties verzamelen deze data wel, maar benutten ze niet optimaal. Een gemiste kans, zegt Luc Oudenes, expert HR-data.

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies...

Nog een wereld te winnen met gendergelijkheid

Nog een wereld te winnen met gendergelijkheid

Met het Diversiteitsportaal wil de Sociaal-Economische Raad (SER) een bijdrage leveren aan gendergelijkheid in het bedrijfsleven. Rapportage over actuele cijfers en toekomstig beleid is er onderdeel van. Bedrijven hebben daar tot eind oktober de...

Hoog tijd voor een workationbeleid

Hoog tijd voor een workationbeleid

Zowel jongere als oudere medewerkers staan open voor een workation. Als werkgever doe je er goed aan om daarover na te denken en beleid te maken. Zo weten je medewerkers waar ze aan toe zijn en doe je geen toezeggingen waar je achteraf spijt van...