De zaak gaat over een medewerker die bij een strandpaviljoen werkte. Hij had een contract voor onbepaalde tijd, waarin vermeld stond: ‘Het loon is inclusief vakantiegeld en toeslagen.’ Toen de werknemer zijn baan opzegde, ontstond er een discussie over de eindafrekening. Volgens hem is de feestdagencompensatie niet in het uurloon verwerkt. Bovendien stelt hij dat hij nog recht heeft op nabetaling van gewerkte overuren en niet-genoten vakantie-uren.
De werkgever is het daar niet mee eens. Met betrekking tot de vakantie-uren zegt de werkgever dat het gaat om wettelijke vakantiedagen die zijn komen te vervallen, daar maakte de werknemer geen aanspraak meer op. Maar volgens de werknemer is hij nooit gewezen op het feit dat zijn vakantiedagen zouden komen te vervallen.
Vakantiedagen gaan in de praktijk vaak mis
Volgens arbeidsrechtadvocaat De Ruiter is de wet hierover heel duidelijk en is deze uitspraak dan ook niet spannend. “Maar ik merk in de praktijk dat dit een onderwerp is waar werkgevers mee worstelen,” zegt hij. In de podcast frist hij de kennis wat betreft vakantiedagen op: hij legt uit wanneer ze komen te vervallen, wat het verschil is tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, en waarom het zo belangrijk is om je werknemers te wijzen op het feit dat vakantiedagen kunnen vervallen. Spoiler alert: als je ze daar niet op wijst, loop je het risico de vervallen vakantiedagen bij de afrekening alsnog te moeten betalen.
Je hoort het in:
ECLI:NL:RBNHO:2024:2221
Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten
Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 24 april online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten van Capra Advocaten een nieuwe rechtszaak.
Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.