De 4 P's van employer value proposition

Aantrekkelijk werkgeverschap is veel meer dan alleen een goed salaris. Alles wat je als organisatie doet, is onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie. Alle aspecten komen samen in de vier P's van de employer value proposition.

De 4 P's van employer value proposition

De eigenheid van je organisatie moet van al die feitelijke details afspatten. Dus bijvoorbeeld ook van je bedrijfspanden, het aanbod in de kantine en de bedrijfsauto’s. Wanneer je goede monteurs hebt, kun je ze niet op pad sturen met een gammel tweedehands busje.

Employer value proposition

Al deze aspecten samen worden ook wel de ‘employer value proposition’ (EVP) genoemd. “Die kun je zien als de belofte die de organisatie aan talent doet. Het finetunen van de juiste ‘employer value proposition is in essentie werken aan intrinsiek aantrekkelijk werkgeverschap. En daarmee bouwen aan een ‘goed verhaal’ als werkgever.”

De 4 P's van EVP

De EVP bestaat uit de identiteit van de organisatie, plus vier onderdelen, die in de Engelse taal toevallig allemaal met een ‘P’ beginnen:

Product

Het aanbod van een werkgever, het product op de arbeidsmarkt als het ware, bestaat in de eerste plaats uit de baan zelf. Maar de aantrekkelijkheid daarvan wordt niet alleen bepaald door de taakomschrijving en de verantwoordelijkheden. Ook het soort bedrijf speelt mee, net als de branche. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit of het gaat om een functie als verkoper bij een kledingwinkel of bij een softwarebedrijf.

People

De mensen met wie ze gaan werken, zijn een tweede belangrijke factor om nieuwe medewerkers over de streep te trekken. Zijn zij vakkundig en bevlogen? Zijn ze bereid hun kennis en ervaring te delen? Welke normen en waarden staan centraal binnen de organisatie? Is het gebruikelijk om nieuwe medewerkers te begeleiden en coachen? Is de sfeer op de werkvloer open en ontspannen?

Lees ook: 3 eisen waaraan kernwaarden moeten voldoen

Place

Bij de aantrekkelijkheid van werkgevers spelen ook meer ‘secundaire’ aspecten mee: het pand zelf, de plek in het land, de bereikbaarheid daarvan, de inrichting van de werkplekken, de kantine en alle andere faciliteiten. Voor ict’ers telt bijvoorbeeld zwaar van welke hardware en software de organisatie gebruik maakt.

Price

Onder ‘price’ gaat het om alle aspecten van het arbeidsvoorwaardenpakket. Wat zijn primaire, secundaire en tertiaire voorwaarden? Het gaat om de aantrekkelijkheid van de ruilverhouding: wat biedt de organisatie en wat wordt er van mij teruggevraagd?


Tip! Lees hoe u uw organisatie aantrekkelijk kunt maken voor talenten in deze gratis whitepaper

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:
  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken >

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.