Ziekteverzuim

Rechter: geen tweede loondoorbetalingsplicht bij hernieuwde uitval
Een chauffeur die tijdens ziekte 2 jaar is doorbetaald en daarna opnieuw uitvalt, heeft geen recht op een nieuwe loondoorbetaling bij ziekte. Dat oordeelt de rechter.

Veelgestelde vragen over ziekte
Iedereen krijgt weleens te maken met ziekte. Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Een overzicht van veelgestelde vragen over ziekte.

Rechter: loonopschorting wijzig je later niet in loonstop
Volgens de rechter mag je van een werkgever verwachten dat hij zijn woorden zorgvuldig kiest. Wanneer je besluit tot loonopschorting, kun je deze maatregel later niet meer wijzigen in loonstop.

Staken loonbetaling na hersteldverklaring
Met deze voorbeeldbrief waarschuw je de werknemer voor de gevolgen als hij het werk niet hervat. Zonder waarschuwing is het stopzetten van het loon riskant.

Zo voer je een verzuimgesprek
Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek. Hoe voer je een verzuimgesprek?

Omzeilen opzegverbod tijdens ziekte niet eenvoudig
Het opzegverbod tijdens ziekte staat het ontbindingsverzoek van de werkgever in de weg. De werkgever mag de werknemer niet ontslaan.

Vragen en antwoorden over vakantie en ziekte
Welke regels gelden voor medewerkers rondom vakantie en ziekte? Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie en ziekte.

Ziekteverzuim terugdringen met goede gesprekken
Iedere organisatie wil een laag verzuimpercentage. Er zijn verschillende gesprekken waarmee leidinggevenden het ziekteverzuim van medewerkers positief kunnen beïnvloeden.

Dit moet je weten over loondoorbetaling bij ziekte
De werkgever is wettelijk verplicht om bij ziekte van een werknemer gedurende 104 weken het loon door te betalen, de loondoorbetalingsverplichting.

Voorbeeldbrief aanvraag ontslagvergunning
Met deze voorbeeldbrief laat je weten dat het UWV is benaderd met het verzoek om toestemming te verlenen om de arbeidsovereenkomst van de werknemer op te zeggen, ook wel een ontslagvergunning.