Strategische personeelsplanning in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het verleidelijk je vooral te richten op het snel vervullen van openstaande vacatures. Maar tijd nemen voor strategische personeelsplanning (SPP) is zinvoller dan je laten leiden door de waan van de dag.

Strategische personeelsplanning in een krappe arbeidsmarkt

Er zijn verschillende manieren om strategische personeelsplanning voor u te laten werken bij krapte op de arbeidsmarkt. Zes tips op een rij:

  1. Baseer uw aannamebeleid op een grondige analyse van de frictie tussen de toekomstige personeelsbehoefte en de huidige personeelsopbouw en ga op zoek naar kandidaten met toekomstgerichte competenties.
  2. Zorg dat goede mensen behouden blijven voor de organisatie, door oog te hebben voor hun kwaliteiten, ambities en werkgeluk. Stel medewerkers in staat hun talenten optimaal te benutten op de juiste plek in de organisatie. Zo hoeft u minder vacatures extern in te vullen en maakt u medewerkers breder inzetbaar.
  3. Ontlast overvraagde experts van taken die niets te maken hebben met hun kerntaak. Zo druk je niet alleen waardering uit voor hun expertise, maar zorg je er ook voor dat de organisatie die expertise beter kan benutten.
  4. Houd niet krampachtig vast aan medewerkers die minder goed functioneren, enkel uit angst dat u geen vervanging voor ze zult kunnen vinden of vanwege ‘goed werkgeverschap’.
  5. Wanneer de organisatie continu behoefte heeft aan nieuwe instroom van schaarse medewerkers met specifieke kennis en kunde, overweeg dan om een eigen ontwikkeltraject te ontwerpen. Doe dat eventueel in samenwerking met concurrenten, opleidingsinstituten of ketenpartners. Zo kunt u eenvoudig contact leggen met relevante studenten en creëert u een gemeenschappelijke talentpool. Gebruik de authentieke identiteit van de organisatie als basis voor het creëren van een sterk werkgeversmerk.
  6. Wees creatief. Splits moeilijk te vervullen vacatures bijvoorbeeld in tweeën. Maak het takenpakket voor schaarse functies zo aantrekkelijk mogelijk. Breng de resterende taken onder in afzonderlijke vacatures die gemakkelijker te vervullen zijn. Zo kunt u in ieder geval een deel van het probleem oplossen.

Hoe SPP kan helpen in een krappe arbeidsmarkt: twaalf adviezenDeze zes adviezen zijn afkomstig uit de gratis whitepaper Hoe strategische personeelsplanning kan helpen in een krappe arbeidsmarkt: twaalf adviezen. Klik hier om de whitepaper te downloaden en alle twaalf tips te lezen

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.