Strategische personeelsplanning in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het verleidelijk je vooral te richten op het snel vervullen van openstaande vacatures. Maar tijd nemen voor strategische personeelsplanning (SPP) is zinvoller dan je laten leiden door de waan van de dag.

Strategische personeelsplanning in een krappe arbeidsmarkt

Er zijn verschillende manieren om strategische personeelsplanning voor u te laten werken bij krapte op de arbeidsmarkt. Zes tips op een rij:

  1. Baseer uw aannamebeleid op een grondige analyse van de frictie tussen de toekomstige personeelsbehoefte en de huidige personeelsopbouw en ga op zoek naar kandidaten met toekomstgerichte competenties.
  2. Zorg dat goede mensen behouden blijven voor de organisatie, door oog te hebben voor hun kwaliteiten, ambities en werkgeluk. Stel medewerkers in staat hun talenten optimaal te benutten op de juiste plek in de organisatie. Zo hoeft u minder vacatures extern in te vullen en maakt u medewerkers breder inzetbaar.
  3. Ontlast overvraagde experts van taken die niets te maken hebben met hun kerntaak. Zo druk je niet alleen waardering uit voor hun expertise, maar zorg je er ook voor dat de organisatie die expertise beter kan benutten.
  4. Houd niet krampachtig vast aan medewerkers die minder goed functioneren, enkel uit angst dat u geen vervanging voor ze zult kunnen vinden of vanwege ‘goed werkgeverschap’.
  5. Wanneer de organisatie continu behoefte heeft aan nieuwe instroom van schaarse medewerkers met specifieke kennis en kunde, overweeg dan om een eigen ontwikkeltraject te ontwerpen. Doe dat eventueel in samenwerking met concurrenten, opleidingsinstituten of ketenpartners. Zo kunt u eenvoudig contact leggen met relevante studenten en creëert u een gemeenschappelijke talentpool. Gebruik de authentieke identiteit van de organisatie als basis voor het creëren van een sterk werkgeversmerk.
  6. Wees creatief. Splits moeilijk te vervullen vacatures bijvoorbeeld in tweeën. Maak het takenpakket voor schaarse functies zo aantrekkelijk mogelijk. Breng de resterende taken onder in afzonderlijke vacatures die gemakkelijker te vervullen zijn. Zo kunt u in ieder geval een deel van het probleem oplossen.

Hoe SPP kan helpen in een krappe arbeidsmarkt: twaalf adviezenDeze zes adviezen zijn afkomstig uit de gratis whitepaper Hoe strategische personeelsplanning kan helpen in een krappe arbeidsmarkt: twaalf adviezen. Klik hier om de whitepaper te downloaden en alle twaalf tips te lezen