'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Meer liefst een op de vijf medewerkers kampt met slaapproblemen. Met diverse gevolgen: verminderde concentratie, minder productiviteit én het leidt tot verzuim. Meer aandacht voor het voorkomen van slaapproblemen is dus van belang. Wat kun je als werkgever doen?

'Slaapgebrek onderschatte kostenpost'

Bijna twee derde van de medewerkers met slaapproblemen zegt dat dit hen dagelijks hindert op het werk, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Zo zijn ze vaker afgeleid, minder geconcentreerd en slechter gehumeurd. Het werk gaat langzamer en de productiviteit neemt af. Ook geeft 14% aan dat ze zich wel eens hebben ziek gemeld vanwege slaaptekort.

Uit economische berekeningen, zo staat in een whitepaper van zorgverzekeraar VGZ,  blijkt dat een medewerker die gemiddeld 6 tot 7 uur slaapt, 3,7 dagen vaker afwezig is per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt. Een medewerker die gemiddeld 6 uur of minder slaapt, is 6,0 dagen meer afwezig per jaar ten opzichte van een medewerker die 7 tot 9 uur slaapt.

Weinig aandacht voor slaapproblemen

Bij meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven klagen over vermoeidheid. Binnen  ruim 30 procent van de bedrijven wordt slaaptekort als een probleem ervaren.

Maar ondanks de problemen die veel medewerkers ervaren, besteedt slechts 10 procent van de bedrijven actief aandacht aan slaapproblemen. Bij bedrijven waar slaaptekort als een probleem wordt ervaren, geeft maar liefst 70 procent aan dat de werkgever niets aan de slaapproblemen kan doen. Bij slechts 13,5% van de bedrijven die erkent dat slaaptekort een probleem is, wordt actief hulp aan medewerkers geboden.

Onderschatte kostenpost

Volgens slaapexpert Floris Wouterson is slaapgebrek onder medewerkers een onderschatte kostenpost voor bedrijven. De economische impact van slaaptekort in Nederland bedraagt 12,4 miljard per jaar. Bereken je het effect van slaaptekort door met het gemiddelde dagloon? Dan verliezen werkgevers per medewerkers  met slaapgebrek 136 euro per dag door extra afwezigheid (uitgaande van 8,3 miljoen werkende Nederlanders).

Tips en oplossingen

Slaapproblemen aanpakken loont dus als werkgever. Wat kun je doen? VGZ geeft in de whitepaper ‘Minder verzuim door uitgeruste medewerkers’ een aantal tips en oplossingen.

  • 1 Maak het onderwerp slaap bespreekbaar en vraag bijvoorbeeld aan medewerkers wat zij nodig hebben om zich uitgerust en fit te voelen.
  • 2 Stimuleer lichaamsbeweging, ook op kantoor.
  • 3 Optimaliseer de werkomstandigheden voor een goede nachtrust voor uw medewerkers. Denk aan flexibele werktijden.
  • 5 Beperk zoveel mogelijk werkstress

Meer tips en oplossingen? Download de whitepaper voor meer kennis over de aanpak van slaapproblemen en uw rol als werkgever daarin.

Dit artikel is gesponsord door VGZ.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?