Onderscheidende secundaire voorwaarden: inspiratie en voorbeelden

Het is om goed personeel te vinden voor je bedrijf van belang om als werkgever het onderscheid te maken. Dat kan onder meer door goed werkgeverschap te tonen, waarbij de focus ligt op secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze zijn onder meer als een beloning te zien voor je werknemers, zijn aantrekkelijk voor nieuw personeel en zorgen voor minder verloop. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.

Onderscheidende secundaire voorwaarden: inspiratie en voorbeelden

Bied flexibiliteit

Flexibele werktijden zijn niet meer weg te denken en geven werknemers binnen een tijdskader volop vrijheid om de werkuren te bepalen. In het kader van flexibiliteit is het tevens mogelijk om werknemers de gelegenheid te bieden om thuis te werken. Het is uiteraard wel belangrijk om goede afspraken te maken, zoals met betrekking tot de bereikbaarheid net als over het aantal dagen thuiswerken en op kantoor.

Verlof op basis van persoonlijke behoefte

Er bestaat natuurlijk recht op standaard verlof, zoals het recht op vakantiedagen, maar het is ook mogelijk om extra verlof beschikbaar te stellen. Bij extra verlof is deze op de behoefte van de werknemers af te stemmen. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld extra ouderschapsverlof opnemen of met verlof gaan in het kader van mantelzorg. Zijn werknemers lang in dienst dan valt ook te overwegen om een sabbatical beschikbaar te stellen.

Stimuleer een gezonde levensstijl

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor werknemers positief, maar je hebt er als bedrijf ook wat aan. Bijvoorbeeld als je als werkgever een gezonde levensstijl stimuleert. Dat kan op allerlei manieren, zoals voorzien in sportfaciliteiten op het werk of het aanbieden van een abonnement op een sportschool. Gezonde werknemers vallen minder vaak uit door ziekte een dat is positief voor je bedrijfsvoering. Zijn er nog werknemers die roken? Bied hen dan de mogelijkheid om een cursus stoppen met roken te volgen.

Bevorder maatschappelijke participatie

Bedrijven hebben steeds vaker een visie waar ook een maatschappelijke missie onderdeel van uitmaakt. Als je als bedrijf daar concreet mee aan de slag wilt, is het onder meer een optie om werknemers de gelegenheid te bieden vrijwilligerswerk te verrichten onder werktijd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een paar dagen per jaar. Op deze manier leveren je werknemers vanuit je bedrijf een bijdrage aan de maatschappij.

Denk out of the box

Er zijn bedrijven die gaan nog een stapje verder met betrekking tot de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo zijn er bedrijven die werknemers zelf laten bepalen wanneer en hoelang met vakantie te gaan. Op deze manier leg je de verantwoordelijkheid voor het op vakantie gaan bij het personeel. Er zijn ook bedrijven die op een andere manier out of the box denken en bijvoorbeeld wekelijks op de werkplek een massage aanbieden. Of die vouchers beschikbaar stellen, waarmee een of meerdere keren per jaar een baaldag is op te nemen. Een ander inspirerend voorbeeld is een vakantiehuis beschikbaar stellen, waar werknemers om de beurt gratis gebruik van kunnen maken. Ook zijn er bedrijven die al het personeel jaarlijks meenemen op een vakantietrip naar het buitenland. Dat is ook nog eens goed voor het bevorderen van de teamspirit.

Dit artikel is gesponsord door Nationale-Nederlanden.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?