Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Data helpt organisaties bij het nemen van beslissingen, maar heeft ook effect op de manier van werken. Alléén data verzamelen is echter niet genoeg. Hoe maak je als HR de vertaalslag?

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Het gaat erom welke inzichten je verkrijgt en vooral wat je er daarna mee doet. Helaas blijkt het maken van die vertaalslag een kunst te zijn die niet iedereen beheerst. En laat dit nou net voor HR een van de succesfactoren zijn voor de toekomst.

Betere balans tussen productiviteit en welzijn

In een tijd waarin de arbeidsmarkt oververhit is en we zuinig moeten zijn op medewerkers, is het belangrijk om te focussen op een betere balans tussen productiviteit en welzijn. Zo blijkt uit de Work Trend Index van Microsoft dat 48% van de medewerkers en 53% van de managers zich ‘opgebrand’ voelen. Dit betekent dat het stellen van prioriteiten verder moet gaan dan alleen het herschikken van een overvolle to-dolijst. Door het hybride werken is het werktempo toegenomen en is maar liefst 42% van de deelnemers tijdens vergaderingen aan het multitasken. Met de juiste data en inzichten kunnen HR-managers sneller ingrijpen, burn-outs voorkomen en het welzijn van de medewerkers verbeteren. Bijvoorbeeld door gericht trainingen aan te bieden en managers te coachen het gesprek aan te gaan met medewerkers.

AI-oplossingen voor meer productiviteit

De agenda van een HR-manager is vol, overvol. Daarom gebruiken steeds meer HR-afdelingen Artificial Intelligence-oplossingen, waardoor de productiviteit, betrokkenheid en het welzijn van de medewerkers anoniem geanalyseerd kunnen worden. HR kan zo algemene inzichten verkrijgen over bijvoorbeeld het welzijn van alle medewerkers, zonder dat dit te herleiden is naar individuele medewerkers. Via bijvoorbeeld Microsoft Viva Personal Insights krijgt de medewerker tips om zelf actie te ondernemen en kan focustijd ingesteld worden voor betere productiviteit, maar ook tips voor een beter welzijn ontvangen. Hierdoor houdt een HR-manager meer tijd over voor andere werkzaamheden of kan er direct actie ondernomen worden naar aanleiding van de inzichten.

Lees ook: Verbinding maken in hybride organisaties: hier moet je op letten


Persoonlijke inzichten door middel van feedback

Om medewerkers te laten zien dat ze ertoe doen, is het belangrijk om regelmatig feedback op organisatie-, afdelings- en teamniveau te verzamelen. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de bedrijven zelden of nooit vraagt naar de werknemerservaringen (Work Trend Index, 2022). En zelfs als het wel gebeurt, vindt 75% van de medewerkers dat er niet genoeg actie op wordt genomen. In de huidige markt is het juist van belang om een vinger aan de pols te houden en managers in staat te stellen om actief te luisteren, te coachen en betere beslissingen te nemen. En hierdoor de algemene prestaties en het welzijn van de teams te verbeteren.

Pak uitdagingen op een andere manier aan

Een data-gedreven aanpak stelt HR beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van medewerkers te verbeteren en de performance van de organisatie te optimaliseren. Het is daarom ook de verwachting dat HR-managers in de toekomst steeds belangrijker zullen worden voor het succes van een organisatie. Laat je inspireren door de nieuwe technologie en ontdek en omarm welke kansen bijvoorbeeld Microsoft Viva jou biedt.

Ga de verdieping in

Raak jij niet uitgelezen over het verbeteren van de medewerkerservaring? Verbreed hier jouw kennis over hoe jij personeel betrokken kan houden in het tijdperk van hybride werken. Naast dit artikel over het sturen van jouw organisatie op basis van data en inzichten, kun je namelijk ook de verdieping in omtrent het verbinden en laten groeien van medewerkers, het betekenisvoller maken van het werk.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft.

Lees meer over

Zo slaat WELDER brug tussen zakelijke en mensgerichte kant

Zo slaat WELDER brug tussen zakelijke en mensgerichte kant

De betrokkenheid van medewerkers speelt een belangrijke rol binnen veel HR-processen. Toch blijkt de organisatie van het personeelsbeleid bij veel bedrijven nog vaak onderbelicht te zijn in verhouding tot het zakelijk, financieel beleid.

Grensoverschrijdend gedrag: hoe je het herkent en wat je kunt doen

Grensoverschrijdend gedrag: hoe je het herkent en wat je kunt doen

Er heerst veel onbekendheid rondom grensoverschrijdend gedrag: hoe herken je het en wat kan HR ertegen doen binnen de organisatie? Een belangrijk punt voor de HR-agenda.

Toby Hough: “Diversiteit is nog geen inclusiviteit. Met technologische hulpmiddelen kun je dit aan het licht brengen.”

Een crash course HR: de agendapunten voor dit jaar

HR zal zich dit jaar meer bezig moeten houden met hybride werken en inclusiviteit. Ook kan niet langer iedere organisatie onbeperkt mensen aannemen en high potentials vasthouden met hoge bonussen. Wat is het alternatief?

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Data helpt organisaties bij het nemen van beslissingen, maar heeft ook effect op de manier van werken. Alléén data verzamelen is echter niet genoeg. Hoe maak je als HR de vertaalslag?

Edwin Dingjan: “Er zal meer aandacht komen voor efficiency binnen de bedrijfsvoering. “

'Recessie? Blijf weg van de angstmodus!'

"Vermijd de angstmodus voor een recessie en benut juist proactief de kansen die zich ongetwijfeld gaan voordoen." Dat advies geeft Edwin Dingjan (productmanager Exact) voor 2023 mee aan HR-professionals. Ook gaat hij in op trends, zoals de...

5 kansen voor HR in 2023

5 kansen voor HR in 2023

Hoe gaat het met de HR-plannen voor 2023? Thema's die er vast en zeker in zullen zitten: recruitment, personeelskrapte, behoud van medewerkers, digitalisering en employee experience. Heleen Mes zet 5 kansen voor HR op een rij.

Eerste Kamer kritisch over wet Werken waar je wilt 

Eerste Kamer kritisch over wet Werken waar je wilt

Het recht op thuiswerken vastleggen in de wet blijkt nog niet zo vanzelfsprekend. Eerste Kamerleden stellen kritische vragen over de gevolgen voor ziekteverzuim, de sociale cohesie binnen een organisatie en de ergonomische risico's van thuiswerken.

HR-trends: meer oplossingen, minder logge processen

HR-trends: meer oplossingen, minder logge processen

Uit de overlevingsmodus en meer positieve waarde toevoegen aan het bedrijf. Hoe doe je dat? Het HR Trends Rapport van opleider Academy to Innovate HR geeft 11 tips. Voor de uitvoering is wel moed nodig, waarschuwt Irene Oerlemans van de NVP.