Mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Een werknemer raakt arbeidsongeschikt, en bij zijn terugkomst blijkt dat zijn functie is gereorganiseerd. Dit betekent voor hem dat hij meer technisch werk moet doen dan hij oorspronkelijk deed. Dit is iets wat hij niet wil, en daarom meldt hij zich opnieuw ziek. De bedrijfsarts geeft aan dat hij wel kan re-integreren, maar raadt ook aan om mediation te overwegen. De werknemer wil dat wel, maar de werkgever niet. Als reactie hierop verschijnt de werknemer niet meer op zijn werk, waarna de werkgever besluit zijn loon stop te zetten. De situatie verslechtert verder, en uiteindelijk belanden ze voor de rechter.

Ontbindingsverzoek met verschillende gronden

De werkgever vraagt ontbinding van het contract aan op verschillende gronden: tekortkoming in de nakoming, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsrelatie en cumulatiegrond. Alleen de verstoorde arbeidsrelatie houdt stand, allemaal als gevolg van het niet uitvoeren van een mediation. Waarom dit zo belangrijk is, hoor je in de podcast:

ECLI:NL:RBLIM:2023:7606

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 27 maart online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel van Nineyards een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of op Apple Podcasts.

Voorbeeldbrief finale waarschuwing werknemer

Voorbeeldbrief finale waarschuwing werknemer

Gebruik dit voorbeeld om je werknemer een officiële en laatste waarschuwing te geven. De vervolgstap na deze finale waarschuwing kan een disciplinaire maatregel zijn.

Wat als je werknemer van de radar verdwijnt? Is ontslag volgens de rechter geldig?

Wat als je werknemer van de radar verdwijnt? Is ontslag volgens de...

Een medewerker bij een schoonmaakbedrijf reageert niet op oproepen van de werkgever en de bedrijfsarts. Ook niet op telefoontjes. De werkgever vraagt om ontbinding van het contract. Wat oordeelt de rechter?

Voorbeeld: Alcohol, drugs en medicijnenbeleid

Voorbeeld: Alcohol, drugs en medicijnenbeleid

Gebruik dit document 'Voorbeeld Alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid (ADM-beleid)' om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen met betrekking tot alcohol, drugs en medicijnen.

Wanneer is een geheimhoudings- en/of concurrentiebeding opportuun?

Wanneer is een geheimhoudings- en/of concurrentiebeding opportuun?

In een concurrentiebeding zijn vaak zaken als het geheimhouden van marktgevoelige informatie vastgelegd. En hoe zit het met een geheimhoudingsbeding?

Na ziekmelding contract niet verlengen. Mag dat?

Na ziekmelding contract niet verlengen. Mag dat?

Een medewerker van Toychamp krijgt de diagnose borstkanker en meldt zich ziek. Haar contract wordt niet verlengd. Is dit op basis van verboden onderscheid?

Voorbeeld Gedragscode

Voorbeeld Gedragscode

Gebruik dit voorbeelddocument om als organisatie duidelijk te maken welk gedrag je wel en niet tolereert.

Vast contract op basis van Wet flexibel werken?

Vast contract op basis van Wet flexibel werken?

Een verkoopmedewerker claimt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werkgever reageert niet tijdig op haar verzoek. Wat oordeelt de rechter?

Je werknemer meldt zich ziek na een festival: dit kun je doen

Je werknemer meldt zich ziek na een festival: dit kun je doen

Werknemers kunnen zich ziek melden na het bezoeken van een (meerdaags) festival. Hoe ga je als HR om met dergelijke ziekmeldingen?