PWN
Voor abonnees De nieuwe wet Participatiewet in balans: wat HR moet weten
De wet moet de huidige Participatiewet verbeteren en vereenvoudigen om meer mensen aan het werk te helpen, inclusief mensen met een beperking.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
De wet moet de huidige Participatiewet verbeteren en vereenvoudigen om meer mensen aan het werk te helpen, inclusief mensen met een beperking.
Als iemand een ongewenste gedragsvorm meldt, kun je als organisatie op verschilllende manieren reageren. Deze checklist leidt je door het proces.
Stel dat privéhandelingen van je werknemer tot ziekte leiden. Hoe ver reikt dan jouw verantwoordelijkheid als werkgever? Arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten geeft antwoord.
De Wfw bevat er geen regeling voor en rechters oordelen er verschillend over. Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten adviseert daarom snel te reageren op een verzoek.
Behalve werknemers vallen ook zzp'ers en stagiairs onder het nieuwe anti-geweldverdrag. Als HR-professional moet je je daarom voorbereiden op extra verplichtingen.
Per 1 juli gaat het bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder van € 14,05 naar € 14,40. Door proactief en scherp te zijn op wijzigingen, voorkom je fouten. Een overzicht.
Een zieke werknemer moet meewerken aan re-integratie. Maar wat gebeurt er als die medewerking structureel uitblijft? In een recente zaak geeft de kantonrechter Rotterdam een duidelijk oordeel.
Wat als een werknemer de digitale ontwikkelingen niet meer bijhoudt? In een recente zaak oordeelt de rechter over een eventueel ontslag van een secretarieel medewerker.
Als je met wederzijds goedvinden een arbeidsovereenkomst met een medewerker wil beëindigen, neem je alle afspraken op in een VSO. Jurist arbeidsrecht en redacteur van PW. Rajiv Ramlakhan legt uit wat de rol van HR is.
Hoe oordeelt de rechter bijvoorbeeld bij ontslag per werkmail? En waarom?
Werknemer heeft verwijtbaar gehandeld, oordeelde de rechter. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt dit uit in de podcast.
Bij de rechter heb je dan meer kans van slagen, tipt Cindy Schroeten in HR-Rechtspunt.
In de podcast legt arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems uit waarom de rechter de aanzegging niet accepteert.
Het is straks verplicht voor organisaties met minimaal 10 werknemers om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit moet ongewenst gedrag op de werkvloer helpen voorkomen.
Dit wetsvoorstel heeft als doel om de positie van flexibele werknemers te verbeteren.
Het kabinet wil misbruik voorkomen en ongelijkheid verkleinen. Een overzicht voor HR.
Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
Met deze voorbeeldbrief kun je je medewerkers wijzen op het vervallen van hun wettelijke vakantiedagen.
Deze modelbrief kun je gebruiken om je medewerker een opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (formeel en informeel) aan te bieden.
Maak het makkelijker voor jezelf met deze modelbrief. Je kunt hem helemaal aanpassen voor jouw organisatie.
Dit document gebruik je als voorbeeld om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. Je kunt er onder andere artikelen in opnemen over de huisregels, vakantie en verzuim binnen jouw organisatie.
Als iemand een ongewenste gedragsvorm meldt, kun je als organisatie op verschilllende manieren reageren. Deze checklist leidt je door het proces.
Met deze stappen onderbouw je een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst op een goede manier.
Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.
Als je een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wil beëindigen, is een VSO vereist. Hierin maak je met je werknemer afspraken waarmee je op een goede manier uit elkaar kunt gaan.
Een leuke attentie vergroot de productiviteit en de betrokkenheid van medewerkers. Maar strooi als werkgever niet lukraak met wat cadeautjes. Een afgewogen beleid daarentegen helpt de effectiviteit te vergroten. "Timing en personalisatie maken het verschil."
De krapte op de arbeidsmarkt is een blijvend fenomeen. Werven alleen is niet genoeg. Organisaties dienen HR meer te professionaliseren om mensen te vinden, te binden en te behouden. "HR is geen softe bijzaak maar een keiharde strategische voorwaarde."
Een aantrekkelijke werkgever heeft vitale medewerkers. En motivatie is de belangrijkste pijler van vitaliteit. Werkgevers kunnen juist op dat punt nog veel winst behalen, vindt Caroline Slikker van Adaptics. Ze zet uiteen hoe organisaties nu écht serieus met vitaliteitsbeleid aan de slag kunnen gaan.
Bedrijven investeren fors in AI en digitale transformatie, toch faalt volgens onderzoek zo'n 70% van alle trajecten. De belangrijkste oorzaak? Organisaties zijn er simpelweg niet klaar voor. Talentmanagement krijgt hierdoor een steeds groter strategisch belang, stelt Henk Volberda, hoogleraar Strategy & Innovation.
Employee benefits worden voor werknemers steeds belangrijker in hun keuze voor een werkgever. Dat blijkt uit de jaarlijkse, internationale Great Employee Benefits Study (GEBS 2025), onder ruim 8000 werknemers en HR-professionals. De jonge generatie (Gen-Z) hecht vooral aan benefits die hun welzijn vergroten. Het aanbod van werkgevers sluit daar echter nog onvoldoende op aan.
Het onderwerp AI is hot. Toch weten de meeste mensen niet dat er sinds augustus 2024 een EU Artificial Intelligence Act van kracht is. Die eist van werkgevers dat medewerkers AI-geletterd zijn. Zij moeten daartoe de juiste kennis hebben om AI-tools op een veilige, ethische en effectieve manier te gebruiken. Een nieuwe uitdaging voor HR.