Een passend urenregistratiesysteem? Stel jezelf deze vragen

"Onze huidige urenregistraties geven meer frustraties dan gemakken." Een herkenbare quote voor veel HR-professionals. Vervelend, maar die frustraties zullen er niet altijd zijn geweest. Niet toen het systeem werd bedacht en geïmplementeerd. Met deze vragen kom je tot een urenregistratiesysteem dat ' wél meegroeit met de organisatie.

Een passend urenregistratiesysteem? Stel jezelf deze vragen

Maar toen veranderde er iets...Misschien kwamen er meer flexkrachten aan boord? Of werktijden werden flexibeler, waardoor medewerkers niet meer op dezelfde tijden in- en uitklokten? Ploegendiensten deden hun intrede? Er kwamen vestigingen bij? Meer productielijnen vulden de productieruimtes? Of wellicht ontwikkelde jouw organisatie zich meer als kenniscentrum en werd productie juist uitbesteed?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De evolutie van een bedrijf kan zich volgens allerlei scenario’s voltrekken. Hoe dan ook, het feit is dat je organisatie nu wordt geconfronteerd met een urenregistratieproces dat niet meer soepel verloopt. En dat is aan de ene kant vervelend, maar aan de andere kant een leerschool waarmee je nu je voordeel doet. Die leerschool is: je wilt een urenregistratiesysteem dat meegroeit met de organisatie.

Waar staat het bedrijf over vijf jaar?

Zo. Een prima uitgangspunt voor jouw zoektocht. Zeker als je verwacht dat het bedrijf blijft evolueren. Het kan daarom nooit kwaad om wat vergezichten voor het bedrijf te schetsen. Organiseer eens een interne sessie met de centrale vraag: Waar staat het bedrijf over 5 jaar?

Bepaalde factoren kunnen invloed hebben op wat tegen die tijd een passend urenregistratiesysteem is. Stap in die tijdmachine en probeer deze vragen te beantwoorden:

  • Hoeveel meer of minder FTE zie je op de werkvloer?
  • Hoe is de samenstelling van vast en flexibel personeel?
  • Heeft het bedrijf meer of juist minder locaties?
  • Is de inrichting van de (productie)lijnen nog hetzelfde?
  • Op welk niveau willen we uren registreren? Op afdelingsniveau? Op projectbasis? Op klantbasis? Per (productie)lijn? Per product? Op een specifieke verpakkings- of assemblagehandeling?
  • Welke processen zijn nu wél gedigitaliseerd?
  • Welk werk verdwijnt door verdere automatiseringen?
  • Welke systemen zien we het liefst met elkaar integreren of aan elkaar gekoppeld worden?

Welk type systeem past bij de toekomst?

De kans is groot dat het door jou geschetste toekomstbeeld een andere situatie laat zien dan de huidige. Bedrijven die overleven zijn immers bedrijven die zich aanpassen aan nieuwe werkelijkheden. Je wilt een systeem dat hetzelfde aanpassingsvermogen heeft als de organisatie.

Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een pakket exact op maat laten ontwikkelen. Het gevaar ligt op de loer dat dit pakket teveel uitgaat van de huidige criteria, waardoor het onvoldoende schaalbaar is. De kunst is dan om binnen het maatwerk tóch ruimte te bieden voor het geschetste toekomstbeeld.

Lees ook: Urenregistratiesysteem begint met intern draagvlak

Alternatief is het wat meer generieke Software as a Service (SaaS). Eigenlijk kun je dit zien als software voor op de groei. Die is afgestemd op jouw huidige wensen, maar zodra nieuwe variabelen een rol gaan spelen, dan past de software zich hierop aan via updates en upgrades. Jouw urenregistratiesysteem draait dan op software die meebeweegt met veranderende situaties zoals:

  • meer ploegendiensten;
  • extra kostenplaatsen;
  • nieuwe tarieven voor overuren;
  • een grotere flexpool.

Duurzaam urenregistratiesysteem

Dus ga je voor exact maatwerk of SaaS als oplossing voor jouw nieuwe urenregistratiesysteem? Die vraag kun je in dit stadium nog nauwelijks beantwoorden. Je wilt tenslotte zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Je wilt een duurzame investering doen voor je bedrijf, zo 'simpel' is ‘t.

Hoe wordt dit daadwerkelijk een simpele keuze? Of in ieder geval: een goed gefundeerde keuze? Daarvoor zorgt het handboek met de titel: In 5 stappen naar 1 antwoord op: welk urenregistratiesysteem past bij mijn organisatie? Ben je nieuwsgierig naar de voorgaande stap en de vervolgstappen? Dan download je dit gratis handboek waarin de verschillen tussen SaaS en maatwerk — zoals hierboven al geïntroduceerd — verder uiteen worden gezet. En het allerbelangrijkst, het helpt jou op weg naar een goed gefundeerde en weloverwogen keuze voor een urenregistratiesysteem. Een systeem dat jouw HR-afdeling: meer data driven maakt en een hernieuwde focus geeft op HR-zaken die er écht toe doen.

Dit artikel is gesponsord door Nedap

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.