Duurzame inzetbaarheid van vitale beroepen krijgt weinig aandacht

De coronacrisis heeft meer negatieve dan positieve gevolgen voor duurzame inzetbaarheid. Vooral mensen met vitale beroepen betalen de rekening.

Duurzame inzetbaarheid van vitale beroepen krijgt weinig aandacht

Dat blijk uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid, uitgevoerd door Factor Vijf in opdracht van PW. onder 816 (HR-)managers. Positief is dat het thuiswerken tijdens de coronacrisis – aldus de HR-professionals – vaker wel dan niet ten goede is gekomen aan productiviteit en innovativiteit van medewerkers; een belangrijke les om ter harte te nemen. ‘Dankzij’ dit ongekende, wereldwijde, bepaald niet bewust opgezette experiment hebben we geleerd dat thuiswerken een ‘businesscase’ kan zijn.

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2020 infographic
Klik om te vergroten

Substantiële risico's

Maar die businesscase komt niet zonder kosten. Ook al hebben we in Nederland een soepele overgang naar thuiswerken gemaakt, het gaat gepaard met substantiële risico’s die makkelijk groter kunnen worden als we massaal blijven thuiswerken. HR-professionals zien wel degelijk flink wat leidinggevenden met  aansturingsproblemen nu zo veel mensen thuiswerken. Ook zien ze dat vitaliteit, zowel fysiek als mentaal, evenals samenwerking tussen medewerkers te lijden hebben
onder het permanente thuiswerken. Leren en ontwikkelen krijgen wel aandacht – iedereen leert nieuwe manieren van (digitaal) werken en ook online leren wordt gewoner.

Maar de bredere, persoonlijke ontwikkeling krijgt minder aandacht van zowel medewerkers zelf als hun leidinggevenden. En duurzame inzetbaarheid staat nu minder prominent op de strategische agenda van organisaties dan vorig jaar.

Vitale beroepen minder vitaal

Vooral zorgwekkend is dat in organisaties met (veel) vitale beroepen, de medewerkers zelf juist relatief minder vitaal en duurzaam inzetbaar blijken, en dat hun werkgevers daar bovendien ook minder aandacht aan geven. Managers betrekken mensen minder bij besluitvorming en medewerkers ervaren minder autonomie in het werk. Persoonlijke ontwikkeling en welbevinden krijgen er minder aandacht.

Ook nemen organisaties met (veel) vitale beroepen het minder nauw met – of zijn simpelweg niet in staat tot – social distancing.

Lees alle uitkomsten van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid op PW. pro of download de whitepaper

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?