HR-trends 2022: 'Stuur de professional op een speeddate met zijn eigen talent'

Het is vandaag de dag een groot thema: inclusiviteit. Is het een thema dat we ook op de werkvloer terug gaan zien? Directeur Marlies Timmerman en trainer Hugo Hoetink van Horizon - the backbone company, vinden van wel. Timmerman: "Er is nog een grote slag te slaan als het gaat om inclusieve talentontwikkeling van ervaren professionals binnen organisaties."

HR-trends 2022: 'Stuur de professional op een speeddate met zijn eigen talent'
Marlies Timmerman en Hugo Hoetink: “De ervaren professional staat bij veel organisaties niet op de kaart. “

Succesvolle organisaties zijn wend-bare organisaties. Organisaties die zich vanuit hun eigen kracht kunnen ontwikkelen. Dat is de visie van Horizon. Timmerman: “Wij hebben als missie om mensen en organisaties te stimuleren om van betekenis te zijn en blijven.” Sinds 2015 richt Horizon zich op ervaren professionals. “Deze groep staat bij veel organisaties niet op de kaart. Dit terwijl deze groep de ‘backbone’ van een organisatie is”, zegt Timmerman. “Juist deze groep is belangrijk voor de innovatiekracht en het verandervermogen van de organisatie”, aldus Hoetink.

Timmerman: “Ervaren professionals vormen grote groepen binnen organisaties. Ze zijn loyaal aan het bedrijf en werken er al lang. Het zijn de zogenaamde ‘solid citizens’.” Hoetink: “Ervaren professionals, daar heb je als HR geen omkijken naar. Daardoor is er automatisch minder aandacht voor deze groep.” “Ze worden keer op keer gevraagd voor dat wat ze goed kunnen. Ze zitten vast in hun comfortzone. Daar is op zich niets mis mee, als de wereld niet zou veranderen”, zegt Timmerman.


De VUCA-wereld

VUCA: volatiel, onzeker, complex en ambigu. Het is de wereld waarin we leven, zegt Timmerman. “Alle zekerheid die je hebt kan morgen weer weg zijn. Dat vraagt van organisaties om wendbaar te zijn.” De directeur van Horizon benadrukt dat een organisatie niet wendbaar is als ervaren professionals stilzitten in hun comfortzone. “Alle mensen zijn in de kern wendbaar, maar iemand moet weten wat zijn talent is. Ervaren professionals zijn zich vaak niet meer zo bewust van hun eigen talent.” Dat talent bestaat volgens Horizon uit vijf punten: kennis, ervaring, kwaliteiten, waardes en drijfveren.


Dé HR-trend van 2022

Voor het nieuwe jaar zien Timmerman en Hoetink trends op het gebied van vitaliteit en inclusiviteit. Timmerman: “Over vitaliteit gaat het al langer. Maar door het vele hybride werken van de afgelopen tijd, zijn privé en werk steeds meer met elkaar verweven. Het is dus belangrijker dan ooit om de vitaliteit van medewerkers in de gaten te houden.”

'Inclusiviteit is ook belangrijk om de business van de toekomst vorm te geven'”

Als grootste trend ziet ze inclusieve talentontwikkeling. Timmerman: “Jarenlang werd vooral geïnvesteerd in jong talent. Een voorbeeld van exclusieve talentontwikkeling. De ‘solid citizens’, de ervaren professionals, zijn vaak niet in beeld bij HR. Dat terwijl ieders talent telt.” Hoetink: “Inclusiviteit is ook belangrijk om de business van de toekomst vorm te geven. Het is een voorwaarde voor vernieuwing en creativiteit. Diversiteit moet je benutten.”

Waarderende benadering

Hoe maak je de talentontwikkeling binnen een organisatie inclusief? En hoe zorg je ervoor dat die ‘onzichtbare’ groep professionals weer in beweging komt? “Benader de groep ervaren professionals op een waarderende manier”, zegt
Hoetink. “Doe dit met de aanname dat in die groep ontzettend veel talent zit. Je zult zien dat er dan enorm veel energie vrijkomt.” Timmerman: “Bij het bevorderen van inclusieve talentontwikkeling zien we een rol voor Horizon. We voelen dat we zendingswerk te doen hebben. Ik gun de backbone-groep dat ze gezien worden. Ze doen heel belangrijk werk, maar staan niet in de spotlights.”

Het backbone programma

Horizon wil organisaties aansporen naar het potentieel van deze groep te kijken, legt Timmerman uit. “Verder hoop ik dat we een rol kunnen spelen in het ondersteunen van deze doelgroep en leidinggevenden kunnen leren hoe ze de backbone van hun organisatie op een waarderende manier kunnen benaderen”, vult ze aan. Iets wat Horizon met het backbone programma wil bewerkstelligen.

'We merken dat deze doelgroep niet ‘aan’ gaat bij het horen van het woord ‘ontwikkeling’”


Ervaren professionals zijn de backbone van de organisatie. Het is deze groep, zegt Timmerman, die de benodigde vernieuwingen in de praktijk kan brengen. “We merken dat deze doelgroep niet ‘aan’ gaat bij het horen van het woord ‘ontwikkeling’. Tijdens het backbone programma werken we dan ook vanuit een businessvraagstuk. Van daaruit kijken we naar de vraag ‘wat vraagt dit van jou?’.
Hoetink: “We gaan gewoon stappen zetten en reflecteren. We moeten een snaar raken. De ervaren professional gaat eigenlijk op speeddate met zijn eigen talent om te ontdekken: wat drijft mij, wat zijn mijn kwaliteiten en welke kennis bezit ik? Mensen weer bewust maken van hun eigen talent en kracht, daar zit een enorm potentieel.”


Ervaren professional

“Doe een beroep op de ervaren professionals binnen je organisatie. Zie deze groep”, benadrukt Timmerman. “Als je deze groep lang geen aandacht geeft,
zitten ze uiteindelijk vastgeroest of verlaten ze de organisatie. In het laatste geval heb je een acuut probleem”, zegt ze. “De arbeidsmarkt is krap. Je moet dus zorgen dat je jouw ervaren professionals in huis houdt”, zegt Hoetink. “Benut ze voor nieuwe dingen. Neem ze mee en spreek ze aan op hun talent. Als je mensen enthousiast laat zijn over hun eigen
talent, dan geeft dat energie om stappen buiten hun comfortzone te zetten. Je zet daarmee een mooie stap richting inclusieve talentontwikkeling.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Horizon,
the backbone company.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?