
Disfunctionerende werknemer? 4 actiepunten voor een ontslagzaak
Ontbindingsverzoeken worden vaak afgewezen. De hoofdreden: de werkgever heeft niet genoeg gedaan om de werknemer in dienst te houden. Toch komen tot een vlot ontslag? Voer onderstaande actiepunten uit.

Inklokken, maar stiekem weer vertrekken: reden voor ontslag?
Recent oordeelde de kantonrechter in Haarlem dat inklokken op het werk, en vervolgens weer stiekem via de achterdeur vertrekken, inderdaad reden is voor ontslag. De werknemer had zich schuldig gemaakt aan dagdieverij. Wat is dat?

Wie twintig jaar niets zegt van vervelend gedrag, staat met lege...
Maar liefst 17 collega's verklaren dat een monteur in een familiebedrijf een attitudeprobleem heeft. De werkgever wil van hem af. Maar hij heeft ruim twintig jaar vervelend gedrag door de vingers gezien. En dat breekt hem nu op.
Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren eindigen. Zo kan een opzegging van de werknemer of werkgever leiden tot het einde van de arbeidsovereenkomst, maar ook door tussenkomst van de rechter.
Welke route?
Ontslaggronden
Wederzijds goedvinden
De wet vereist dat een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden schriftelijk wordt vastgelegd. Ook geldt een bedenktijd voor de werknemer, die ingaat na de totstandkoming van de overeenkomst tot beëindiging. Toestemming van het UWV of ontbinding door de kantonrechter is bij een einde met wederzijds goedvinden niet nodig.
Een werknemer heeft het recht om binnen 14 dagen na het sluiten van een schriftelijke beëindigingsovereenkomst daar schriftelijk op terug te komen.
Ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet is het zwaarste middel dat de werkgever tot zijn beschikking heeft. De werkgever kan dan ook alleen maar iemand met succes op staande voet ontslaan als de samenwerking onmiddellijk moet worden beëindigd. Er wordt niet snel aangenomen dat een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is.
Ontslag op staande voet moet onverwijld worden gegeven en de werkgever moet de werknemer uitleg geven over de reden voor het onmiddellijk verbreken van de arbeidsovereenkomst.
![Chronisch ziek, toch ontslagen. Hoe kan dat? [rechtspraak]](https://vmn-pwnet.imgix.net/uploads/2018/07/rechtspraak-5.jpg?auto=compress%2Cformat&q=50&w=1000&h=667&fit=fill)
Chronisch ziek, toch ontslagen. Hoe kan dat? [rechtspraak]
Een werknemer valt telkens opnieuw terug in haar alcoholverslaving. Haar werkgever stuurt aan op ontslag. Alcoholisme is echter een chronische ziekte. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst lijkt dan ook in tegenspraak te zijn met het opzegverbod...

Deze fout blijven werkgevers maken bij ontslag op staande voet
Het geven van een ontslag op staande voet is een ultimum remedium en de zwaarste sanctie in het arbeidsrecht. Vier tips hoe je de vernietiging van het ontslag kan voorkomen.

Ontslag op staande voet of met wederzijds goedvinden? Hier moet je...
Als het niet goed gaat met medewerkers, kijkt iedereen naar HR voor de oplossing. Je moet dossiers aanmaken bij slecht functioneren en als er ontslagen vallen ben jij het die het slechte nieuws moet brengen. Dan is het in ieder geval fijn om de...

Verkiezingsprogramma's: dit zijn de plannen die de HR-professional...
Wat staat er in de verkiezingsprogramma's van de acht grootste politieke partijen over het moderniseren van het ontslagrecht, de toekomst van het pensioenstelsel en de aanpassingen van het rouw- en calamiteitenverlof? Welke partijen willen het...

Hoe ontsla je een zieke medewerker?
'Een zieke werknemer mag niet worden ontslagen.' En: 'na twee jaar ziekte is dat ontslag een formaliteit.' Het zijn twee stellingen die je op HR-sites regelmatig tegenkomt. Maar zijn ze ook 100 procent accuraat? Hoe zit het echt met zieke werknemers...

Voor de rechter: Werkgever moet op zijn woorden passen
Een transportbedrijf krijgt een nieuwe eigenaar die de werknemers een harde keuze biedt: gemotiveerd meegaan in de nieuwe werkwijze of vertrekken. Een werknemer neemt zijn woorden letterlijk en stapt onmiddellijk op. Maar daar is de baas niet van...

Eerste ontbinding arbeidsovereenkomst op cumulatiegrond (i-grond)
Op 6 juli 2020 is door de Rechtbank-Midden Nederland voor de eerste keer een arbeidsovereenkomst met een werknemer ontbonden op de i-grond (de cumulatiegrond).

Extra hoge transitievergoeding bij succesvol beroep op i-grond
Een werkgever moet een disfunctionerende werknemer een reële kans geven om zijn werk te verbeteren. Doet hij dat niet, dan kan hij geen beroep doen op ontslaggrond d. Ook niet wanneer de arbeidsrelatie is verstoord (ontslaggrond g). Maar voor een...
![Diefstal in bedrijfskleding: dringende reden voor ontslag? [rechtspraak]](https://vmn-pwnet.imgix.net/uploads/2020/02/rechtspraak-13.jpg?auto=compress%2Cformat&q=50&w=1000&h=667&fit=fill)
Diefstal in bedrijfskleding: dringende reden voor ontslag?...
Wanneer een werknemer een misdrijf pleegt dat geen raakvlak heeft met te vervullen functie, is dat meestal geen dringende reden voor ontslag. Anders wordt dat wanneer werknemers in de fout gaan terwijl zij bedrijfskleding dragen.
![Mag werknemer die egel wilde redden worden ontslagen? [rechtspraak]](https://vmn-pwnet.imgix.net/uploads/2019/04/rechtspraak-10-e1569232301110.jpg?auto=compress%2Cformat&q=50&w=877&h=585&fit=fill)
Mag werknemer die egel wilde redden worden ontslagen? [rechtspraak]
Een trambestuurder zet 's avonds laat zijn tram stil op een donker stuk van het traject en stapt uit. Naar eigen zeggen deed hij dit om een egeltje van het spoor te redden. Zijn werkgever beschuldigt hem echter van snode bedoelingen: hij zou...

Nieuwe ontslaggrond is geen vangnet voor onvolledig personeelsdossier
Een werkgever voert verschillende ontslaggronden aan voor het ontbindingsverzoek waarmee hij een lastige werknemer wenst te lozen. De nieuwe i-grond wordt als joker ingezet voor het geval de overige ontslaggronden niet slagen. Maar de werkgever...

Dossiervorming ontslag: twee halve gronden maken een hele?
Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe rechtsgrond voor ontslag: namelijk een combinatie van verschillende niet "voldragen" rechtsgronden. Is dat een cocktail van een beetje disfunctioneren en een beetje verstoorde verhouding? De wetgever heeft de...