nieuws

Leerplatform CNV zet in op duurzame inzetbaarheid

Personeelsmanagement

Een onafhankelijk leerplatform waar werknemers gratis en anoniem aan hun duurzame inzetbaarheid kunnen werken. Dat is het idee achter Hive. Wat houdt dit in?

Leerplatform CNV zet in op duurzame inzetbaarheid

Eind vorig jaar heeft vakorganisatie CNV samen met online opleider SkillsTown het leerplatform Hive opgezet voor Nederlanders die zich willen ontwikkelen met het oog op de veranderende arbeidsmarkt. Projectmanager Jeannet Verhoeven legt uit waarom Hive ook voor werkgevers een interessant initiatief is. “Hier kunnen werknemers op een onafhankelijk platform werken aan hun duurzame inzetbaarheid.”

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat niemand meer 40 jaar bij dezelfde baas werkt. Bovendien krijgen steeds meer beroepsgroepen last van de toenemende robotisering. Daarom wordt het steeds belangrijker dat werknemers en werkzoekenden zich continu kunnen blijven ontwikkelen en zelf het voortouw nemen hun bij- of omscholing. Hive wil dat stimuleren. Tot nu toe is Hive alleen gericht op de provincie Noord-Brabant.

Leerplatform voor iedereen toegankelijk

Hive is een onafhankelijk, gratis en anoniem platform dat voor iedereen toegankelijk is, zegt Verhoeven. “Hive biedt mogelijkheden om je te ontwikkelen en zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat doen we met online modules, persoonlijke coaches en vooral ook het samenwerken binnen een netwerk van gelijkgestemden. Daarmee kunnen mensen op de arbeidsmarkt de regie op hun eigen carrière nemen en dat is fun!”

Verhoeven is aangenomen voor het traject dienstverlening werkzoekenden en projecten samenwerking en regie arbeidsmarkt (DWSRA) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Dat is in het leven geroepen om de vernieuwing van de arbeidsmarkt vorm te geven. Daar is Hive een onderdeel van.” Verhoeven is projectmanager voor de regio Zuid-Nederland. “Naast Hive heb ik nog drie projecten onder mijn hoede. Centraal staat de vernieuwing van de arbeidsmarkt en de rol van de sociale partners daarin.”

Tip. Lees ook: zo creëer je een leeromgeving

Regie nemen in je loopbaan

De naam Hive is symbolisch, zegt Verhoeven. “Die verwijst naar ons project ‘Jij blijft bij’, waarmee we mensen willen stimuleren om de regie te nemen in hun eigen loopbaan. En ‘hive’ betekent natuurlijk bijenkorf. Daarnaast willen we met Hive.nl een community opzetten, zoals het bekende Hyves dat een aantal jaren geleden was.” Het idee achter de community is dat er een netwerk ontstaat waarin mensen zelf de regie kunnen nemen over hun werkzame leven.

 

Het platform biedt nadrukkelijk ook offline hulpmiddelen voor mensen die zich willen ontwikkelen. “Hive moet een breed platform zijn voor duurzame inzetbaarheid. De drie pijlers onder Hive zijn dat het gratis is, onafhankelijk en anoniem. Als je je aanmeldt, krijg je een loopbaancoach die – offline – met je aan de slag gaat. Daarnaast hebben we maandelijks vier bijeenkomsten waarin we uitleg geven over de academie. Wij proberen ervoor te zorgen dat werknemers de 21st century skills tot uitvoering gaan brengen met behulp van trainers. Daarbij horen zelf de regie nemen, durven te vragen en netwerken.”

Het idee achter de community is dat er een netwerk ontstaat

waarin mensen zelf de regie kunnen nemen over hun werkzame leven

Het programma dat de Hive-deelnemers doorlopen, duurt vijf maanden. “Mensen kunnen ook zelf een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door cv’s te controleren voor de rest van de community of kleine workshops te houden.” Elke deelnemer heeft vanaf het begin een buddy. “Dat is iemand met wie je samen optrekt gedurende het programma.”

Breed aanbod leeroplossingen

SkillsTown levert de online leeroplossingen voor Hive, waaronder e-learning modules en webinars. “Het aanbod is heel breed”, zegt Verhoeven. “Deelnemers kunnen bijvoorbeeld cursussen volgen op het gebied van communicatie, taal en spelling en het voeren van een goed sollicitatiegesprek. Voor veel cursussen kun je certificaten halen.” De offline academie biedt daarnaast opleidingen en cursussen. “Dat kunnen workshops zijn rondom een bepaald thema, zoals leiderschap en zelfregie.”

Leerplatform ook interessant voor bedrijven

Een halfjaar geleden vond de lancering van Hive plaats (zie video). De belangstelling is groot, zegt Verhoeven. “Iedereen kan zich aanmelden, maar we hebben per regio op dit moment maar plek voor 100 mensen. We zitten al ruim over dat aantal heen. We merken dat veel bedrijven het interessant vinden voor hun werknemers. Ze vinden het soms lastig om het gesprek over duurzame inzetbaarheid aan te gaan.”

Er zijn nu vijf bedrijven die standaard mensen naar Hive doorsturen. “Het voordeel is dat het een onafhankelijke manier is om aan duurzame inzetbaarheid te werken. Mensen kunnen op een andere manier in contact komen met mogelijkheden om een andere invulling te geven aan hun loopbaan. Dat is een uitkomst.”

Hive heeft inmiddels veel testimonials verzameld. “Veel mensen zijn bij een andere werkgever geplaatst of zijn bij een bedrijf stage gaan lopen. We merken dat veel mensen iets terug willen doen voor de community. Zoals helpen met oefenen voor sollicitatiegesprekken. De community blijft daardoor levend. Mensen verwijzen elkaar door.”

Werken aan tweede loopbaan

Bedrijven kampen volgens Verhoeven met het fenomeen duurzame inzetbaarheid. “Zij moeten ervoor zorgen dat ze het personeel fit en actief houden. Daarnaast speelt bij beroepen als metselaar of stukadoor dat je je moet gaan omscholen. Want die beroepen kun je niet tot je 70e uitoefenen. Zij moeten dus werken aan een tweede loopbaan. Bedrijven zijn daar veel mee bezig. Wij zijn erop gericht om werknemers te emanciperen en hun de mogelijkheden te geven om zelf het heft in handen te geven. Zij moeten zich realiseren dat werkzekerheid belangrijker wordt dan baanzekerheid.”

‘Werknemers moeten zich realiseren dat

werkzekerheid belangrijker wordt dan baanzekerheid’

Het succes van Hive raakt binnen Noord-Brabant bekend: “We zijn door de agrifood capital-regio Noord-Oost Brabant gevraagd om het concept daar ook uit te rollen. We hebben ook in die plaatsen nu honderd plekken beschikbaar.” Verhoeven kan nog niet zeggen wanneer, maar verdere uitrol in Nederland staat op de planning. En daar houdt het niet op: “Er hebben zich al meerdere regio’s en bedrijven aangemeld.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SkillsTown.

Reageer op dit artikel