Eerste circulaire stappen voor MKB'ers

De vraag is niet óf je als ondernemer stappen moet zetten om je bedrijf circulair en toekomstbestendig te maken. De vraag is vooral wanneer je ermee begint. Aan de nogal vrijblijvende regelgeving van de afgelopen jaren is een einde gekomen. Nationaal en Europees beleid duwen de markt naar circulariteit. Een groeiende groep bewuste consumenten en afnemers dringt aan op verantwoorde bedrijfsvoering. Wie niet op tijd aanhaakt, fietst al gauw ver achter de kopgroep. Afwachten is geen optie meer.

Eerste circulaire stappen voor MKB'ers

De circulaire economie draait om slim en duurzaam hergebruik van grondstoffen, materialen en producten. Dat leidt tot nieuwe diensten, kostenbesparing en betere leveringszekerheid. En tot fors minder verspilling en vervuiling.

Dit boek legt de circulaire principes uit en helpt je om zelf de eerste circulaire stappen te zetten. Begin klein. Het is vooral een kwestie van doen. Er zijn al veel mooie initiatieven en businesscases. De circulaire economie is zo volkomen logisch dat je je afvraagt waarom we er niet veel eerder mee zijn begonnen.

"In dit overzichtelijke boek neemt Jan Willem Wensink bedrijven mee op de eerste stappen van de ‘hobbelweg’ die de circulaire transitie in alle eerlijkheid ook is. Vanaf de eerste stap (wat is circulair eigenlijk?) tot concrete operationalisering (hoe verandert inkopen?). Een waardevol boek voor elke professional die werkzaam is in het Nederlandse mkb en een verschil wil maken." - Mark Beumer, manager Kenniscentrum Versnellingshuis Nederland Circulair!

Bestel hier

De HR-professional als goudmijn voor detacheerders

De HR-professional als goudmijn voor detacheerders

Detacheerders beleven gouden tijden. Zo blijkt uit de meest recente MarktMonitor van branchevereniging VvDN dat de omzet in het derde kwartaal van 2022 met maar liefst 17 procent per werkdag steeg in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar...

Algoritmes brengen inclusief werven in gevaar 

Algoritmes brengen inclusief werven in gevaar

Werven via social media is populair onder werkgevers. Maar daarbij moet je je er wel bewust van zijn dat het algoritmes zijn die bepalen wie je vacature te zien krijgt. Joost Schrage betoogt dat daarbij hele groepen worden buitengesloten.

Medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Hoe trek je mensen aan in een krappe arbeidsmarkt en hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Zeker nu veel bedrijven hybride werken, is medewerkers aan je binden een uitdaging geworden. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe geeft tips.

Den Haag, 20 september 2022.
Prinsjesdag 2022. FOTO MINISTERIE VAN FINANCIEN / VALERIE KUYPERS

Prinsjesdag 2022: wat wijzigt er voor HR?

Het minimumloon en de reiskostenvergoeding gaan omhoog. Het zijn twee van de aangekondigde wijzigingen uit de Prinsjesdagstukken. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Den Haag, 20-09-2022
Prinsjesdag
Foto Martijn Beekman / MinFin

Weinig arbeidsmarktwijzigingen in Prinsjesdagstukken

In de Prinsjesdagstukken zijn weinig nieuwe wijzigingen aangekondigd met betrekking tot de arbeidsmarkt. Het kabinet gaat verder op de aangekondigde koers en werkt de voorstellen van Sociaal Economische Raad en commissies Borstlap en Roemer uit.

Aandacht in tijden van tekorten 

Aandacht in tijden van tekorten

Wat is er nou leuker dan in deze tijd van een totaal overspannen arbeidsmarkt een column te mogen schrijven over die arbeidsmarkt?

Ga voor bloei in plaats van groei 

Ga voor bloei in plaats van groei

Als het goed gaat met de economie, daalt het welzijn van werknemers juist, zo blijkt uit een recent verschenen onderzoek van ABN Amro. Maar wat hebben we aan economische groei als dat samengaat met minder gelukkige medewerkers?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een nieuwe Garden City Movement

Kunnen we iets leren van de aanpak van arbeidskrapte en arbeidsmigratie in een Belgische mijnstreek, honderd jaar geleden? Nou en of, vindt Willem de Lange. De overeenkomsten met die tijd zijn in ieder geval frappant en het vergt alleen wat...