Dit houdt de MDIEU-subsidie in; overzicht van alle bijzonderheden

De duurzame inzetbaarheid van werkenden in Nederland bevorderen; dat is de insteek van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU). Maar weet jij precies wat de regeling inhoudt? Een overzicht van alle bijzonderheden.

Dit houdt de MDIEU-subsidie in; overzicht van alle bijzonderheden

Op 21 januari 2021 werd werd de tijdelijke Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van kracht. Deze loopt van 2021 tot en met 2025. Voor de MDIEU kwam 964 miljoen euro vrij voor een periode van vijf jaar. MDIEU moet dus de duurzame inzetbaarheid van werkenden in Nederland bevorderen.

De maatwerkregeling MDIEU hoort bij een afspraak van het Pensioenakkoord uit 2019 met de sociale partners. Deze houdt in dat zoveel mogelijk mensen gezond werkend hun pensioen moeten kunnen bereiken door investeringen in duurzame inzetbaarheid. Tot september 2023 was de regeling alleen opengesteld voor sectoren. Maar nu kunnen ook arbeidsorganisaties, zoals bedrijven, uitzendbureaus en stichtingen, de subsidie aanvragen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers vergroten.

Verbeteren duurzame inzetbaarheid

Als werkgever kan je de MDIEU-subsidie aanvragen voor activiteiten gericht op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. In aansluiting daarop kan je de subsidie gebruiken om te zorgen dat oudere werknemers met zwaar werk eerder met werken kunnen stoppen. Bij het investeren in duurzame inzetbaarheid moet een of meer van de volgende thema’s centraal staan (waarbij het niet alleen om het laatste thema mag gaan):

  • het bevorderen van gezond, veilig en vitaal werken;
  • het bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap;
  • het stimuleren van een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit van werkenden;
  • het bevorderen van bewustwording en van de eigen regie van werkenden op hun loopbaan;
  • het treffen van maatwerkafspraken rondom eerder uittreden.

Vergoeding deel van de kosten

Je kunt voor activiteiten op het gebied van duurzame inzetbaarheid aanspraak maken op subsidie van 50 procent van de kosten. Voor activiteiten gericht op eerder stoppen met werken, kan je 25 procent van de kosten vergoed krijgen. De rest van de kosten betaal je als werkgever zelf. Het is niet toegestaan om de MDIEU-subsidie te stapelen met andere subsidies.

Toegankelijk voor kleinere bedrijven

Een andere vernieuwing vanaf september 2023 is dat de aangevraagde subsidie, minus de subsidie voor de overhead, minimaal 75.000 euro moet zijn. Dat was tot nu toe minimaal 125.000 euro. Eigenlijk is het drempelbedrag voor projecten waarvoor je de subsidie kunt aanvragen 150.000 euro. Met een maximale subsidie van 50 procent van de kosten komt de drempelwaarde van de subsidie feitelijk neer op 75.000 euro. Daarmee is de regeling ook toegankelijk voor kleinere bedrijven. De subsidiebudgetten van de overheid voor MDIEU in 2023 zijn 7,5 miljoen euro voor aanvragen tot 300.000 euro subsidie en 75 miljoen euro voor aanvragen van 300.000 euro subsidie en meer.

Overheadkosten

Onder de overheadkosten vallen onder andere je kosten voor projectadministratie, projectmanagement en de kosten voor de uitvoering van regelingen voor eerder uittreden. Deze kosten hoef je niet in de activiteitenbegroting voor de subsidie-aanvraag op te nemen en ook niet te verantwoorden. Voor de overheadkosten geldt een toeslag. Deze is in de meeste gevallen 15 procent van de subsidiabele kosten.

Bedrijfsanalyse nodig

Onderdeel van het drempelbedrag van 75.000 euro is een bedrag van maximaal 5000 euro voor het maken van een bedrijfsanalyse. Deze analyse is een verplicht onderdeel van de subsidieaanvraag. De werkgever zet hierbij de knelpunten en problematiek rondom duurzame inzetbaarheid en zwaar werk op een rij. Je mag dat zelf doen, maar kunt hiervoor ook een externe adviseur inschakelen. Het bedrag van de bedrijfsanalyse moet je eerst voorschieten. De kosten van een bedrijfsanalyse en ook die van een accountant (controleverklaring) vallen voor 100 procent onder de subsidie.

Activiteitenplan staat centraal

Centraal bij de subsidieaanvraag staat een plan met activiteiten voor duurzame inzetbaarheid. In dit activiteitenplan moet een beschrijving staan van je aanpak met doelstellingen, nagestreefde effecten, de doelgroep van de activiteiten en de hiermee gewenste resultaten voor het oplossen van de problematiek uit de bedrijfsanalyse. Voldoe je daaraan dan heb je in principe recht op een subsidie, mits je het budget gebruikt voor activiteiten die voldoen aan de subsidieregeling. Activiteiten die plaatsvinden vanwege een wettelijke verplichting, regulier onderwijs en scholing voor een te behalen diploma komen niet in aanmerking voor de MDIEU-subsidie. De projectperiode van een activiteitenplan mag ten hoogste 24 aaneengesloten maanden zijn en eindigt uiterlijk op 31 december 2025.

Subsidie voor vervroegd uittreden

De MDIEU-regeling biedt ook subsidie voor uitkeringen op basis van de regeling vervroegde uittreding (RVU) van werkgevers aan werknemers die niet kunnen blijven werken tot de AOW-leeftijd vanwege bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk. Dit is onder voorwaarde dat deze werkgevers wel tegelijk investeren in duurzame inzetbaarheid. Daarom moeten de activiteiten voor duurzame inzetbaarheid in het activiteitenplan minstens 25 procent van de subsidieaanvraag omvatten.

Eerder stoppen met werken

Zoals al genoemd, komen de afspraken over eerder stoppen met werken voor maximaal 25 procent van de kosten ervan in aanmerking voor subsidie. Daarvoor gelden eisen, zoals dat de werknemer zwaar werk doet en dat hij (of zij) over maximaal drie jaar met pensioen gaat. Ook mag de maandelijkse uitkering niet meer zijn dan het fiscaal vrijgestelde bedrag. Dat is 2037 euro bruto per maand en dus 24.444 euro bruto per jaar in 2023. Ook mag je het aanbod om eerder te stoppen met werken vanwege zwaar werk, alleen doen aan een duidelijk afgebakende groep werknemers. Alle voorwaarden vind je hier.

Voorbeelden van te financieren activiteiten

Je mag de MDIEU-subsidie bijvoorbeeld gebruiken voor een nieuwe aanpak om zware werkomstandigheden te verbeteren, om werkdruk en ongewenst gedrag tegen te gaan, het faciliteren van een goed gesprek in plaats van het jaarlijkse formele beoordelingsgesprek, stimuleren van kennisoverdracht tussen ervaren en minder ervaren werkenden en het onderzoeken en bevorderen van de werknemerstevredenheid.

Aanvraag MDIEU-subsidie

Er zijn ondertussen drie aanvraagtijdvakken voor MDIEU-subsidie voor een activiteitenplan geweest. Het huidige aanvraagtijdvak voor de subsidie, waarvoor dus voor het eerst ook individuele bedrijven in aanmerking komen, staat open van 1 september, 09.00 uur, tot en met 30 november 2023, 17.00 uur. Het subsidieplafond voor dit aanvraagtijdvak bedraagt 250 miljoen euro. In 2024 volgt weer een aanvraagtijdvak. De datums hiervan zijn nog niet bekend. Voor het aanvragen van de MDIEU-subsidie moet je een account aanmaken en je daarna registreren als aanvrager via het Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid.

Belangrijke subsidieregeling

De MDIEU-regeling is een belangrijke subsidieregeling voor werkgevers vanwege de vergrijzing, personeelstekorten en het oplopende ziekteverzuim die duurzame inzetbaarheid extra belangrijk maken. Daarnaast maakt het goede oplossingen mogelijk voor werknemers met zwaar werk voor wie doorwerken tot de steeds hogere pensioenleeftijd vaak niet haalbaar is.

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer.

Veelgestelde vragen over het concurrentiebeding

Veelgestelde vragen over het concurrentiebeding

In een arbeidsovereenkomst kan je verschillende bedingen opnemen, waarvan het concurrentiebeding de bekendste is. Een overzicht van de veelgestelde vragen over dit beding.

Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof

Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof

Gebruik dit document 'Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof' om schriftelijk vast te leggen dat het verzoek van je werknemer voor zwangerschapsverlof is goedgekeurd en om je werknemer te informeren over het verlof.

HR-Rechtspunt: vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

HR-Rechtspunt: vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

Je bent verplicht je werknemers te informeren over vakantiedagen die komen te vervallen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de vervallen vakantiedagen alsnog moeten uitbetalen, vertelt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter.

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Effectieve pensioencommunicatie kan een wereld van verschil maken, zowel voor werknemers als voor de organisatie zelf. Zeker met de huidige arbeidsmarkt. Hoe buig je pensioen van een secundaire succesvol om naar een primaire arbeidsvoorwaarde?

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kunnen er afspraken gemaakt worden over de bereikbaarheid van de werknemer buiten werktijd.

Zo gaat UvA om met toenemende polarisatie

Zo gaat UvA om met toenemende polarisatie

Bij de Universiteit van Amsterdam ligt polarisatie op de loer. Directeur HRM Robert Grem en coördinerend vertrouwenspersoon Arjen Berkvens vertellen hoe ze werken aan een sociaal veilige werkomgeving.

DEN HAAG - Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst,  in de Eerste Kamer voorafgaand aan het debat over de wet verhoging minimumloon. ANP REMKO DE WAAL

Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon

De verhoging van het minimumloon gaat toch niet door. De Eerste Kamer stemde dinsdag tegen het wetsvoorstel daartoe.

Vernieuwd aanvraagformulier WIA voor werknemers

Vernieuwd aanvraagformulier WIA voor werknemers

Werknemers kunnen sinds 8 april 2024 gebruikmaken van het vernieuwde WIA-aanvraagformulier. UWV heeft onder andere de vragen verduidelijkt, wat werknemers helpt bij het invullen.