1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Een werknemer die vanwege ziekte stopte met de opleiding, mocht toch worden ontslagen. Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester legt in de podcast uit hoe dat zit.

In deze zaak heeft de werknemer een arbeidsovereenkomst op grond van de BBL – een overeenkomst die gekoppeld is aan de opleiding die de werknemer volgt. “Waar veel werkgevers mee worstelen, is wat er gedaan moet worden als de werknemer de opleiding om wat voor reden dan ook niet afmaakt”, vertelt arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester van Workx Advocaten in de podcast.

In deze zaak kon de medewerker de opleiding wegens ziekte niet afmaken én daarbij werd de arbeidsovereenkomst meteen beëindigd. Dat maakt deze uitspraak bijzonder, omdat je zieke medewerkers niet mag ontslaan. Daarnaast was het stoppen van de opleiding als ontbindende voorwaarde, niet goed vastgelegd in het arbeidscontract.

Waardoor het contract toch kon worden ontbonden en wat HR hiervan kan leren, hoor je in:

ECLI:NL:RBROT:2024:2570

Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems

Deze podcast is onderdeel van een serie. De volgende aflevering komt op woensdag 31 juli online. Dan bespreekt arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems van WVO Advocaten een nieuwe rechtszaak.

Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.

Onderdeel van de collectie

Rechtspraak

In de collectie Rechtspraak vind je een uitgebreide verzameling van juridische uitspraken die relevant zijn voor je werkgebied. Zo bevat de collectie actuele jurisprudentie over arbeidsrechtelijke kwesties, zoals het ontslagrecht, arbeidsvoorwaarden, re-integratie van zieke werknemers en gelijke behandeling op de werkvloer. Deze collectie stelt HR in staat om de juridische ontwikkelingen te volgen.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Voorbeeldbrief: schorsing werknemer in afwachting van nader onderzoek

Voorbeeldbrief: schorsing werknemer in afwachting van nader onderzoek

Gebruik deze modelbrief om je werknemer te bevestigen dat er een schorsing is opgelegd, in afwachting van het onderzoek naar een eventuele dringende reden.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Voorbeeldbrief: Uitnodiging gesprek over frequent verzuim

Voorbeeldbrief: Uitnodiging gesprek over frequent verzuim

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Uitnodiging gesprek over frequent verzuim' als je met een werknemer wil praten over diens frequente ziekteverzuim.

Verbeterplan voor communicatiestijl werknemer: is overplaatsing toegestaan om gedrag te verbeteren?

Verbeterplan voor communicatiestijl werknemer: is overplaatsing...

Een recruitmentmanager komt na kritiek in een verbetertraject terecht op een andere locatie. Is dit toegestaan?

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Re-integratie: wanneer wordt passende arbeid, bedongen arbeid?

Dit is voor een werknemer die re-integreert belangrijk om te weten, vanwege loonbetaling en 104 weken wachttijd bij de WIA. Arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems legt uit.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

De rechter oordeelde onlangs dat de vrijheid van meningsuiting van een werknemer niet onbegrensd is. Maar hoe ver reikt die vrijheid wel? Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten schetst de kaders.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.